Daily Express: ЕС е разделен и слаб - Путин може да използва момента

0
Руският президент е силен, а Западът - слаб
Руският президент е силен, а Западът - слаб Снимка: Arabic CNN / архив

Руската държавна газова компания „Газпром“ е ограничила потока на газ през съществуващите тръбопроводи, надявайки се, че ЕС няма да приложи свои собствени правила към него

Директорът на украинския енергиен гигант "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви пред Daily Express, че членовете на ЕС може да изоставят единството си, след като Путин, според наличната информация, е намалил обема на газ, доставян в Европейския съюз. Путин чака европейските регулатори да одобрят скандалния газопровод (според Витренко-бел. ред.) „Северен поток-2“, който ще пренася газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша, предава агенция Фокус.

Руската държавна газова компания „Газпром“ е ограничила потока на газ през съществуващите тръбопроводи, надявайки се, че ЕС няма да приложи свои собствени правила към него.

Витренко твърди, че споразумението за тръбопровода между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент може да разцепи ЕС и да го отслаби.

Той казва пред изданието: „Путин е силен, а Западът е слаб“.

В Европа разделението и моралният упадък ще се засилят, защото много страни като Унгария може да кажат:„ Не ни критикувайте, че сключваме сделки с Путин, защото вие сами сключвате сделки с него. “А други страни може да кажат:„ Има няма нужда да ни разказвате за борбата с корупцията, когато „Северен поток-2“ може да се превърне в символ на корупцията на Запада“.

Витренко твърди, че са заложени ценностите и възприеманата глобална репутация на Запада. Той предупреди: „Путин иска да свали Европа от нейната морална височина на своето ниво и дори изпраща сигнал до собствения си избирател в Русия, когато казва:„ Вижте, Западът е толкова корумпиран, колкото твърдите, че съм аз. “Сега Путин може да покаже, че Западът е слаб, Западът е корумпиран и собственият му режим по някакъв начин превъзхожда Запада."

Автократите не искат западните ценности да се разпространяват в техните страни, защото те ги виждат като реална заплаха за тяхната власт“, каза Витренко.

Той подчерта, че това може да разцепи Запада и да отслаби позициите му в световната йерархия, а след това държавите -членки ще започнат да се отклоняват от Брюксел.

Витренко добави: „Не мисля, че едно нещо може да промени всичко, но може да стане онази сламка, която чупи гърба на камилата. Брекзит показа, че ЕС вече е под голямо напрежение. Следователно натискът върху него и опитите за разцепване на Европа ще се засилят, променяйки основите на Европейския съюз, като например върховенството на закона."

Разбира се, това няма да направи Европа по -силна, а ще я отслаби. Ще станем свидетели на увеличен натиск върху ЕС като блок, като съюз - това, от което Путин има нужда“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари