Д-р Розина Мирчева: Тестът за коклюш се прави сутрин на гладно

1
В Русе се правят тестове, чиито резултат излиза в рамките на 24 часа
В Русе се правят тестове, чиито резултат излиза в рамките на 24 часа Снимка: Дарик радио Русе

Три случая на деца, заболели от коклюш, са регистрирани в Русе

Три случая на деца с коклюш са регистрирани в Русе. Това каза в ефира на Дарик д-р Розина Мирчева - микробиолог, собственик и управител на медико-диагностична лаборатория.

В Русе се правят тестове, чиито резултат излиза в рамките на 24 часа. За да бъде коректен резултатът от теста за коклюш, гърленият секрет трябва да се вземе от лаборант сутрин, без пациентът да е закусвал или да е пил вода, обясни д-р Мирчева. Тестът е специфичен и той не може да бъде направен навсякъде.

По думите на д-р Розина Мирчева в момента сме в предепидемична ситуация. Коклюшът, известен още магарешка кашлица, е силно заразна респираторна инфекция. Тя се причинява от токсини на бактерията Bordetella pertussis, който е аеробен кокобацил. Заболяването се предава по въздушно-капков, чрез заразни аерозолни капки, които се отделят при кихане и кашляне. Преносител може да бъде всеки човек с проявена симптомно или безсимптомна форма на инфекцията.

Повече за симптомите, лечението и превенцията на заболяването чуйте в интервюто с д-р Розина Мирчева:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Сашо
    И при трите ми посещения в лабораторията им ми увреждаха вената,получавах кръвоизлив.Смених лабораторията и проблема ми се реши...
  • 3
    2
    Незнаещ
    И срещу колко лева само ??
  • 4
    1
    Боже, Боже
    В лаборатория "Здраве", в стоматологията ми объркаха резуса на кръвната група. Добре, че си го знаех и в друга лаборатория оправиха нещата. Много, много внимателно с лабораториите на тази женица.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари