Д-р Неделчо Тотев: Болниците нямат пари за увеличение на заплатите на медиците

0
Преговорите за заплатите на лекарите били проведени "на тъмно" без представители на бранша
Преговорите за заплатите на лекарите били проведени "на тъмно" без представители на бранша Видео: NOVA

Преговорите за заплатите на лекарите били проведени "на тъмно" без представители на бранша

Заплатите на медиците в болниците няма да бъдат увеличени, както е заложено в Колективния трудов договор (КТД). Трябва да вдигнем основните заплати почти два пъти. Всички (представители на ръководства на болниците) казахме, че това е невъзможно, защото медицинският персонал на много места е на една пределна възраст, има клас прослужено време, в малките болници има много извънреден труд и с повишение на основните заплати би се получило уравниловка”. Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, цитиран от NOVA.

Причината да няма увеличение на заплатите на лекарите е, липсата на пари в болниците. За различните типове болници заплатите са различни, уточни д-р Тотев. В общинските болници заплатата е била 850 лева за медицинска сестра. Лекарите получават – 950-1000 лева заплата в различните общински болници. Разликите в заплащането е със 100-200 лв. за лекари с 1 или 2 специалности, каза той.

Като представител на БСК той не е бил уведомен за предишните заседания на браншовото договаряне на заплатите на медиците. Нито той, нито представители на другите болници са подписали документите. Казано му било: „Това са цифрите, подписвайте ги”. Само две организации на фармацевтите са подписали документа за заплатите на лекарите, никой от представителите на бранша на медиците не е подписал документите.

Д-р Тотев обясни, че е трябвало да има целево финансиране на общинските болници, с което да се помогне за увеличение на заплатите на медицинския персонал там. „Парите на клиничните пътеки не са увеличени”, заяви д-р Неделчо Тотев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ф16
    Директор може да взема 30-40К месечно,за това няма,както се казва зеле с месо,но за едните зелето за другите месото.
  • 7
    1
    доктореску
    Тотално прогнило "здравеопазване"... и тотално корумпирано лекарско съсловие - пълни са само с крадци, измамнци и некадърници, чиято основна дейност е да точат здравната каса...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари