Д-р Миглена Янева осъди прокуратурата за 10 000 лева обезщетение

0
Оправдана за злоупотреба по схемата „Къщи за тъщи" лекарка спечели дело срещу прокуратурата
Оправдана за злоупотреба по схемата „Къщи за тъщи" лекарка спечели дело срещу прокуратурата Снимка: Апелативен съд - Пловдив

Останалото недоказано обвинение влошило професионалния ѝ живот, пациентите очаквали почтеност

Общопрактикуващата лекарка от Хасково д-р Миглена Янева, която беше съдена, но оправдана за злоупотреба със средства от държавен фонд „Земеделие" по т. нар. схема „Къщи за тъщи", спечели дело срещу прокуратурата за 10 хил. лв. Д-р Янева е искала като обезщетение за преживените душевни травми 50 000 лв., като е изтъкнала, че обвинението е влошило живота ѝ, защото „лекарската професия е от тези, при които очакванията и изискванията на обществото за почтеност и спазване на законите са изключително завишени". Добавила като аргумент и широкото медийно отразяване на процеса, който течеше в Пловдив, пише вестник 24 часа.

Присъдената от Окръжния съд в Пловдив компенсация е 15 000 лв., но преди броени апелативните магистрати я намалиха на 10 000 лв.

Решението не е окончателно и може да бъде оспорено пред ВКС.

Делото срещу д-р Миглена Янева стартира в края на 2020 г. Тя беше обвинена, че за времето от 16 юли 2009-а до 3 декември 2012 г. е декларира неверни данни пред фонд „Земеделие" и на тази база е получила 371 520 лв. за изграждането на къща за гости в Батак. Обектът бил завършен през 2012 г. и получил категория една звезда, но в него така и никога не била реализирана нощувка. Лекарката е оправдана, защото всъщност декларираните от нея данни за строителството на къщата са верни, в хода на делото не са събрани никакви доказателства, че тя изначално не е имала намерение да не развива туристическа дейност, а просто да си построи къща, отделно д-р Янева подавала нулеви декларации за туристическия данък, но от фонд „Земеделие" не са правили проверки дали изграденият с техни средства обект се използва по предназначение.

Решението, с което д-р Миглена Янева е обявена за невинна, е влязло в сила на 2 април 2022 г. След това тя е завела делото срещу прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари