Д-р Маргарита Георгиева: Нито ваксинацията, нито прекараният коклюш оставят доживотен имунитет

1
Началникът на Отделението по инфекциозни болести в Русе обясни всичко за заболяването
Началникът на Отделението по инфекциозни болести в Русе обясни всичко за заболяването Снимка: УМБАЛ "Канев"

Началникът на Отделението по инфекциозни болести в Русе обясни всичко за заболяването

Д-р Маргарита Георгиева от УМБАЛ "Канев" в Русе обясни какво представлява заболяването коклюш, има ли доживотен имунитет към него и как се лекува:

Коклюшът е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица.

Той е познат още като магарешка кашлица и се причинява от бактерията Bordetella pertussis-Грам отрицателна кокобактерия с много малки размери, която произвежда различни токсини –Пертусис токсин, Дерматонекротичен токсин,Трахеален цитотоксин

Заболяването се предава по въздушно- капков път, а инкубационният му период е от 1-3 седмици.

Нито ваксинацията, нито прекараното заболяване оставят доживотен имунитет. След прекарано заболяване имунитетът е 10-12 години. Коклюшът продължава да циркулира дори в страните с висок ваксинален обхват, но при подрастващи и възрастни хора протича нетипично – с продължителна кашлица, без характерните кашлични пристъпи. Затова често остава недиагностициран и нелекуван. Ето защо подрастващите и възрастните с неразпознат коклюш често са основен източник на заразяване на кърмачетата и малките деца.

В страните с ефективни имунизационни програми основните рискови групи са кърмачета под 6 месеца, незавършили тридозовата първична ваксинация. Причината е ниският титър на противококлюшните антитела предадени от майката. Другата засегната група са подрастващи и възрастни.

Коклюшът започва постепенно с катарален стадий -7-10 дни –субфебрилитет, общо неразположение, хрема. В края му се появява кашлица – суха, непродуктивна, която се засилва и започва следващият стадий – на кашличните пристъпи. При тежките форми те могат да са многократни- до 30 пъти в денонощие. Представляват серия от къси експираторни кашлични тласъци, до изчерпване на въздуха, последвани от мощно и шумно вдишване /инспириум/ и нов взив от кашлични пристъпи до следващия инспириум. Поради това, че по време на вдишване гласните връзки са свити, звукът наподобява магарешки рев и заболяването носи популярното си название “Магарешка кашлица”. Малките деца могат да направят пауза без дишане и гърчове по време на пристъпите. Поради повишеното вътрегръдно налягане по време на пристъпите е възможно да се появят кръвоизливи в конюнктивите, по кожата, незадържане на урината. Между пристъпите болните са изтощени, но в запазено общо състояние. Този стадий продължава няколко седмици, след което пристъпите се разреждат и настъпва периодът на оздравяване. Диагнозата се поставя с микробиологично изследване на назофарингеален секрет /специална среда на Борде-Жангу/, ELISA, PCR/ в момента е най-разпространения метод.

Заболяването може да доведе до усложнения, като вторични бактериални инфекции, среден отит и пневмония, допълни началникът на Отделението по инфекциозни болести.

Лечението е с антибиотици, кислородотерапия, симптоматични средства, кортикостериоди при тежките форми.

Профилактика – имунизация с убита коклюшна ваксина - започва се на 2,3 и 4 месечна възраст в състава на комбинирана шесткомпонентна ваксина, реимунизация на 16 месечна възраст , 6 и 12 г. възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Научен Работник
    Една планета земя,пет континента,една наука древна,медицина със университети по цял свят с една основа и бъдеще със технологии и открития.Медицина ,велика наука и знания.1000 български лекари,медици,доктори 100 000 мнения различни и лобистки изказвания и противоречия.На кой да вярвам,Аз и на кои? ,Аз прозззтият научен работник? Да се ваксинирам или не? Поставяйте за COVID-19 ,не са вредни ваксините.Не поставяйте ваксини,опасни са Какво да правим братя и сестри научни работници от колхозното стопанство на НРБ ? Доживотно или неживотно или направо без живот? Бактерии,вируси.Ей така,хоп и троп.Нещо куца работата бих казал на съсловието най уважавано от мен.Респект,но кое е и кое не е.Направете си консилиум и изхождайте че човек за човека си приличат само външно и всеки е строго индивидуален и уникален със своят код.НЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГО ПРОМЕНЯТЕ.НЕ СЕ МЕСЕТЕ В БОЖИИТЕ ДЕЛА ! НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ СТЕ БОГОРАВНИ С ПРАВА И СИЛИ ТАКИВА В ГРЕШКА СТЕ......"УМНИТЕ И УЧЕНИТЕ ЩЕ ЗАТРИЯТ СВЕТА "..... Баба Вангелия Гущерова,Амин.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари