Д-р Кремена Пармакова: Апелирам всички да проверят дали децата им са имунизирани срещу коклюш

0
Бум на заболяването в страната
Бум на заболяването в страната Видео: NOVA

Бум на заболяването в страната

Ръст в заболеваемостта от коклюш, отчитат от Министерството на здравеопазването. От началото на годината у нас регистрирани над 200 случая, при едва четири за същия период на миналата година. Здравните власти изпратиха спешни препоръки към личните лекари. Как може да се предотврати епидемия?

Факт е, че през последните месеци в България се отчита нарастване на броя на заболяванията от коклюш. Започнахме с 45, вече сме с над 200 случая в страната. Най-много заболели има в София-град, София област, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Сливен, Кюстендил”, каза в „Интервюто в Новините на NOVA” д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести” към Министерство на здравеопазването.

Тя обясни, че коклюшът е заразно заболяване с циклично протичане.

От три до пет години заболеваемостта е с ниски стойности, но след това има рязък скок. Това, което се отчита в Европа, САЩ, Австралия, е бум на регистрираните случаи на коклюш. Обяснява се с това, че по време на пандемията от COVID-19, това заболяване изчезна за няколко години, но сега е неговият подем и е време то да се изяви”, обясни още д-р Пармакова.

По нейни думи при имунизация, заболяването протича по-лесно, а при ваксинираните деца няма усложнения при заразяване с коклюш.

„При новородено съветваме най-близките да са ваксинирани. Новородените не могат да бъдат ваксинирани, затова родителите и хората от семейството, е добре да се имунизират преди раждането на бебето. Най-голям е рискът при децата под 6-месечна възраст”, допълни д-р Пармакова.

Апелирам всички граждани да проверят дали децата им са имунизирани срещу коклюш, заяви тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари