Д-р Иван Маджаров: Името на болницата „Мама и аз“ я спъна за разрешителното

0
Работа на държавата чрез финансиране е да осигури специалисти за националната детска болница, смята председателят на БЛС
Работа на държавата чрез финансиране е да осигури специалисти за националната детска болница, смята председателят на БЛС Снимка: БЛС

Работа на държавата чрез финансиране е да осигури специалисти за националната детска болница, смята председателят на БЛС

Частната болница и националната детска болница са два отделни казуса. Мисля си, че ако частната болница беше внесла документите с друго има, не „Мама и аз“, нямаше да има такъв проблем при издаването на разрешително за построяването ѝ.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ на bTV д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

На 30 април служебният кабинет разреши изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“, а по-късно служебният премиер нареди да се отмени това решение. Причината – опасенията, че частната болница ще погълне всички здравни специалисти, които са нужни за създаването на национална детска болница.

Има ли нужда от една болница отговор дават пациентите като търсят дадена болница или не. Защо се строят болници, където има много, отговор дължи законодателят – такъв е законът, такива са правилата“, коментира председателят на БЛС.

Според него пътят към създаване на национална детска болница не е през това да се забраняват други лечебни заведения и медицинските специалисти да стават „крепостни на държавата“.

Пътят е Министерството на здравеопазването да предложи национално приоритетно финансиране, за да има добри заплати за сестрите, добри заплати за лекарите и съм сигурен, че ще се намерят специалисти“, смята д-р Маджаров.

Според него по същия начин трябва да се реши и проблемът с липсата на лечебни заведения и специалисти в 1/3 от територията на България.

Режимът за разкриване на нова болница не е регистрационен, а разрешителен. Няма обаче инструмент държавата да прецени дали да разреши – ако някой инвеститор отговаря на всички изисквания, трябва да получи разрешение“, каза още председателят на БЛС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари