Частична евакуация през хуманитарните коридори в Украйна

0
За пръв път успешно бяха евакуирани хора от зоните на боеве в Украйна
За пръв път успешно бяха евакуирани хора от зоните на боеве в Украйна Видео: NOVA

Милиони мирни жители остават заплашени от бойните действия

За пръв път успешно бяха евакуирани хора от зоните на боеве в Украйна, предаде NOVA.

 По един от многото предложени хуманитарни коридори са извозени около 700 души. Милиони мирни жители остават заплашени от бойните действия.

И днес от различни места в Украйна жители показаха тежки разрушения и тела, лежащи по улиците.

След няколко дни неуспешни опити, поне частично евакуацията на цивилни в тринадесетият ден от войната стана факт. Властите в Полтава съобщиха, че автобуси с евакуирани от град Суми са пристигнали във вторник следобед. 

“Хуманитарните коридори започнаха да работят. Връзката е между Запорожие и Мариупол. Колоната с превоз вече тръгна. Включва 8 камиона и 30 автобуса”, обясни вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Скоро след това изявление, Украйна обяви че пак е имало обстрел на евакуираните в Мариупол. Поне два опита да се евакуират хора от южния град вече се провалиха, след взаимни обвинения между руснаци и украинци. А в града ситуацията остава критична.

"Окупаторите умишлено прекъснаха комуникациите. Умишлено спряха доставките на храна. Отрязаха водоснабдяването и спряха тока”, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Успешно бяха евакуирани хора от град Ирпен. 

Артилерийския обстрел и бомбардировките продължават в редица градове. Най-тежкият случай от тази нощ е бомбардировка на жилищна сграда в Суми. Пожарната служба в източния град цяла нощ разчистваше останките в търсене на оцелели. Според местните власти повече от 20 души са били убити на това място. ООН днес актуализира данните за жертвите сред цивилното население на Украйна. Общо 1207 души са ранени и убити. От организацията казаха, че със сигурност реалния брой е много по-висок. Това даде повод на президента да критикува НАТО.

“Вината е на окупаторите. Но отговорност носят и тези, които някъде в кабинетите си на Запад, не могат да вземат решението, от което очевидно се нуждаем. Тези, които не осигуриха безопасно небе над Украйна, свободно от руските убийци”, обърна се към Алианса Зеленски. 

Малко след като разпространи пресконференцията си, Зеленски пусна запис и от улица в Киев. Украинският президент често опровергава фалшиви новини, че е избягал от столицата. Във видеото Зеленски обръща внимание, че има сняг, защото тази сутрин времето в Киев се променило.

А в Русия Владимир Путин за втори път в последните дни настоя, че няма да има мобилизация в страната.

"Подчертавам, в бойните действия не участват и няма да участват наборници. Няма да се провежда и допълнителен набор от запаса. Поставените задачи изпълняват само професионални военни", заяви руският президент. 

Не е ясно колко руски войници са загинали в боевете досега. През първата седмица на инвазията Русия обяви близо 500 жертви. Оттогава въпросът не е коментиран и данните не се обновяват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари