Борисов ни плаши с "мъртъв" текст от НК за карантината

0
​По света наказанията за нарушителите на карантината за COVID-19 са от глоба до разстрел
​По света наказанията за нарушителите на карантината за COVID-19 са от глоба до разстрел Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов плаши с мъртъв текст от Наказателния кодекс, свързан с коронавируса, показва проверка на в. "Сега".

По време на извънредното правителствено заседание по темата в неделя, 8 март, Борисов призоваваше към дисциплина и личната съвест на гражданите, за да се спре разпространението на заразата. Той обаче цитира и държави, в които нарушаването на карантината и създаването на опасност от заразяване се преследват строго от закона. Шефът на оперативния щаб за COVID-19 и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски каза на Борисов, че се опитват да намерят текста от НК, свързан с карантината. "Ще помолим Министерството на правосъдието за правна правна помощ, защото има текстове в НК. Нашият сътрудник от ДАНС в щаба го беше открил", обясни Мутафчийски. "А, няма ДАНС да открият текст да ти навредят. Ами тълкувайте го", нареди Борисов.

В раздела "Престъпления против народното здраве и против околната среда" на НК има член, който гласи, че "който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация". Текстът е в кодекса от 1982 г. и е ремонтиран няколко пъти, последната му промяна е в сила от началото на 2005 г.

Въпреки че съществува отдавна обаче, текстът е практически мъртъв. "Сега" не откри съдебна практика по него в правните информационни системи. И във Върховния касационен съд също не бяха намерени дела. Освен това, тъй като карантината за коронавируса не е разписана в наредба, нарушаването й не е престъпление. Дори и да влезе в наредба и прокуратурата да докаже умисъл, делата по този текст от НК биха приключили с административно наказание - глоба от 1000 до 5000 лв. В случая има още един детайл - все още се говори за доброволна, а не за задължителна карантина, наложена с разпореждане на съответен орган, така че няма изобщо правно основание за наказания.

Как е по света

В Италия, която е най-засегната в Европа, нарушителите на карантината са заплашени с до 3 месеца затвор и глоба от 206 евро за поставяне в риск на общественото здраве. В опит да спрат разпространението на заразата властите в Италия наложиха карантина на 16 млн. души, което е една четвърт от населението. Болните в Италия са 7300, а жертвите вече са 366.

Доста по-строги мерки за нарушаване на карантина се предвиждат в държави, където COVID-19 не е толкова разпространен. В Израел, например, ако някой, поставен под карантина, напусне дома си, може да получи 7 г. затвор. Заразените в страната са 39. Израелската полиция води поне осем разследвания срещу граждани, които не са спазили препоръките на медицинските експерти да не напускат жилищата си за 14 дни при връщането си от държави с много болни. “Прокуратурата работи по случаи, в които се пренебрегват инструкциите на Министерството на здравето, и по този начин се създава опасност - заради невежество или целенасочено -  от разпространението на коронавируса", обяви полицейски служител пред местните медии. 

Градските власти в Москва заплашват със затвор до 5 години хората, които не се самоизолират в домовете си за две седмици, след като са посетили държави, тежко засегнати заразата. Контролът се упражнява чрез 100 000 камери, които обхващат 95% от жилищните сгради. В Русия засега официално е съобщено за 17 заразени. 

В Германия нарушаването на домашна карантина може да доведе до 2 г. затвор или глоба. Здравните власти проверяват поставените под карантина, като звънят на пациента вкъщи и проверяват състоянието му. Ако никой не отговори на позвъняването, служители на ведомството отиват на адреса и в случай, че поставеният под карантина не е там, се сигнализира полицията. Поставените под карантина трябва да не напускат домовете си и максимално да ограничат контактите си и с най-близките си. Поставените по карантина са длъжни да си мерят температурата по два пъти дневно и да си водят дневник за възможни симптоми за COVID-19, както и да записват хората, с които са общували.

И в Гърция се предвижда 2 години лишаване от свобода за нарушителите на карантина

Властите в Южна Корея, която е втората най-пострадала от заразата страна в Азия след Китай, приеха специално законодателство в борбата с разпространението на вируса. То предвижда до 1 година лишаване от свобода за нарушителите на карантина и глоба до 8200 долара. Здравните власти в страната отчитат 7382 заразени, смъртните случаи са над 50. В Хонконг се предвижда 6 месеца затвор за нарушителите на наложена карантина

Най-радикални мерки срещу нарушителите на карантина заради коронавируса се предприемат в Северна Корея, макар че официално засега там няма регистриран случай на COVID-19. Според южнокорейските медии висш държавен служител в Пхенян е бил разстрелян, след като отишъл да се изкъпе в обществена баня, докато бил поставен в изолация заради служебна визита в Китай. Властите в Северна Корея решиха карантината да е един месец вместо 14 дни. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари