Борислав Цеков: Не може да има вот на недоверие към служебно правителство

0
Подобно предложение е неконституционно, обясни той
Подобно предложение е неконституционно, обясни той Видео: NOVA

Подобно предложение е неконституционно, обясни той

„Не може да има вот на недоверие към служебно правителство. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод обмисляния вот от опозиционните партии БСП, „Възраждане” и ИТН.

„Ако решат да внесат това предложение, те ще нарушат Конституцията. Не може парламентът да реализира политическа отговорност към правителство, което той не е избирал”, уточни Цеков. Той направи сравнение – „те утре могат да решат да подпалят сградата на Народното събрание, но това ще бъде престъпление”.

Относно предстоящата среща между служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев той обясни, че президентът действа с т.нар. „обвързана компетентност”. „Той е обвързан от предложението на служебния премиер. По негово предложение се правят кадровите промени и се определя структурата на кабинета. Политическият диалог може да доведе до намиране на друг тип предложение. Ако премиерът е категоричен, президентът може или да подпише указа за правителствена промяна, или да освободи служебния премиер. Това ще доведе до освобождаване на цялото правителство”, каза Цеков.

Конституционалистът обясни, че решението клетвата на служебното правителство в парламента е било странно. „Очевидно това е нивото на компетентност”, обясни Борислав Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До 1
    Така е! Защото в България всичко е възможно.
  • 2
    1
    Аз
    Защо да не може да има вот на недоверие към служебно правителство, след като имаме смотана Конституция, според която при служебно правителство има работещо Народно събрание. Всъщност това е противоконституционно. А относно вота, има ли изрична забрана? Няма. Следователно може да има вот на недоверие. Защото основния принцип на демокрацията е, че всичко което не е забранено е разрешено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари