Бойко Станкушев: Службите са знаели за собственичка на банка, занесла в куфарче 1 милион лева на Мартин Божанов

1
Петя Банкова ми се обади ден преди ареста й, каза директорът на АКФ
Петя Банкова ми се обади ден преди ареста й, каза директорът на АКФ Снимка: БГНЕС

Петя Банкова ми се обади ден преди ареста й, каза директорът на АКФ

Много хора, които мислят с акъла си и са ангажирани с процесите в България са объркани. Знаят, че това, което се случва сега в България, се случва от десетилетия.

Така коментира ситуацията в България Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд в интервю пред БНР.

„Политическото предоверяване на коалицията ПП-ДБ, особено в този дълъг период миролюбиво стиковане и залепване с Пеевски, в момента, в който той стана №1, тяхната податливост да приемат всичко, което казва Борисов за вярно, ще им коства много“, предрече журналистът.

Неговата прогноза за резултатите от изборите е, че избирателната активност ще е малко по-висока от очакваната, но няма да настъпят такива електорални промени и размествания, които да дадат на хората, които искат, честно и почтено да възстановят държавността и да започнат да мачкат задкулисието силно.

„Изненадата ще е какви ресурси ще използва и включи г-н Делян Славчев Пеевски, за да достигне заветните 100 000 гласа в Турция и съответно в Европа, там има потенциал“, прогнозира Станкушев.

В предаването „Неделя 150“ той коментира разкритията на Антикорупционния фонд, работата на прокуратурата, мълчанието на прокуратурата и докъде стигна парламентарната комисия „Мартин Божанов-Нотариуса“. И предупреди, че ще бъде обран с автоцензура, защото едни хора „са обидчиви“.

Тези хора, както и ръководителят на СГП Илияна Кирилова, не са си направили изводи, никакви полезни изводи, не само от Антикорупционния фонд, но и от други разследващи, журналисти, от медии и НПО-та, които искаха тази съдебна реформа“, коментира Бойко Станкушев.

И допълни:

"Важно е, че когато много хора и медии, разбраха, че нещата са доста мътни и кървави години наред, се положи началото на някакъв диалог безспорно. Изслушванията в парламентарната комисия, с председател Никола Минчев, започна с Антикорупционния фонд. От всички изслушвания, това на което ние участвахме, 3,30 часа, беше най полезно. Защото никой не ограничи фактологията, която насипахме там."

Според журналиста „чисто политически всичко, което се вади и доказва, обслужва само едната страна – фактология, кой с кого се снимал“.

Съмнявам се, дали и изобщо нещо ще докажат“, призна Станкушев.

Той обясни, че в картината като цяло става дума за „изключително влияние на стари политически кланове, обвързани с големи корпорации с големи икономически интереси“.

Защото политиците не могат да стигнат висотата, ако не бъдат избрани. Селекцията на политици става със зависимости, уговорки, пари и това си върви още отпреди падането на Тодор Живков. Нещата са добре конструирани, за да защитават икономическите интереси на хора, били фактори в миналото. Става дума за планини от пари и страхотни зависимости“, убеден е директорът на Антикорупционния фонд.

Още при Пепи Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса има фактология, която го доказва с разпитвани свидетели. Нещата са документирани и нищо не е предприето. Защото, където е имало съвестни служители, на средни и ниски нива в службите, не им разрешено докладите и преписките им отидат по-нагоре. Нито КПКОНПИ, нито прокуратура се занимават. Търсели са, където има опасност да избие информация, успешно са потискали, за да не се накърни интересът на това задкулисие. Не говоря, че Борис и Пеевски са най-важните. Те самите са инструменти на други по-големи интереси. Не се сещам КПКОНПИ да е направила нещо полезно в последните 5 – 6 години“, коментира Бойко Станкушев.

За пример посочи, че службите са знаели до час и минута за една дама, собственик на банка, която в куфарче е носила 1 млн. лв. на Мартин Божанов и той ги е взел: „Всичко е описано, кога са минали ГКПП, номерата на колите, къде са отишли, до час и минута е описано“.

И заяви, че политически компромиси са се правили винаги и „ми стана неприятно, когато по наивен начин се правят“, визирайки сглобката.

Говорим за ерозия на елитите в България, ако това са елити. Прокуратурата винаги е била част от предизборната кампания“, сподели директорът на Антикорупционния фонд.

Той коментира ареста на Петя Банкова и разследванията на прокуратурата:

"Битката за контролата на митниците и лабораторията на Капитан Андреева е откакто е започнало новото летоброене. От 1989 г. винаги е имало контрол, през доверени хора, престъпни типове с мрежи и в синергия с политически фактори. Единствено съжалявам, че предишния ден, преди ареста на Банкова, тя ми се обади и искаше лична среща. Поради здравословни проблеми, а и не бях в София, не можах да откликна."

Според него няма да се докажат престъпления и нищо няма да излезе от ареста на Банкова и снимките на Живко Коцев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Инвестбанк
    https://19min.media/news/novini_8/notariusa-e-konsultant-na-investbank-na-petia-slavova-akf-192402.html
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари