Близо 600 ученици са в дуална форма на обучение в Русенско

1

Областният управител проведе среща по темата

587 ученици в 28 специалности от 10 училища в Русенско са в дуална форма на обучение към момента.

Това стана ясно от провелата се днес регионална среща в Областната администрация в града, водена от областния управител Данаил Ковачев. Той изрази подкрепата си към дуалното образование и беше категоричен, че то предоставя много добри възможности за реализация на младите хора. „Обучението в реална работна среда определено води до придобиване на адекватни практически умения“, каза още Ковачев.

Срещата беше по инициатива на Министерството на образованието и науката като част от поредица от регионални консултации със заинтересованите страни относно подготовката на проект ДОМИНО-2 /2024 -2028 г/ по Швейцарско-българска програма за сътрудничество. Именно по нея се предвижда до 2029 г. България да получи пет милиона швейцарски франка или малко над 10 милиона лева за развитие на системата на дуалното обучение. Новата програма е продължение на тази, с която през 2015 година са поставени основите на системата на дуалното обучение в нашата страна. В периода от 2015 до 2019 година в рамките на проект Домино 1 е разработен българският модел на дуалното образование. Така в момента в 11-и клас учениците са два дни на работа във фирма и три дни - в училище. В 12-и клас вече дните, прекарани на реална работна среда, стават три. За работата си в съответната фирма учениците получават заплащане. От 1 април тази година са въведени нормативни промени, чрез които държавата въвежда облекчения за работодателите, като поема изцяло социалните и здравните осигуровки на обучаващите в дуална форма на обучение ученици.

Припомняме, че след 2019 година Министерство на образованието и науката продължава работата по разширяване на системата на дуалното обучение чрез европейско финансиране. Така през учебната 2022/2023 година броят на учениците в дуално обучение е малко над 11 700, като през настоящата учебна година се наблюдава лек спад в страната, обясни ръководителят на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара Васил Радойновски. Област Русе е сред малкото, в който тенденцията е обратната. Наблюдава се ръст на желаещите да се обучават в дуалната форма на обучение. За предстоящата учебна година 2024/2025 дори се предвижда увеличение на специалности в дуална форма на обучение с четири. Едната нова специалност ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“. Става дума „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Другите три специалности ще бъдат в Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“. Те са съответно „Технолоигичен и микробиологичен контрол в химични производства“, „Производство на селскостопанска продукция“ и „Ветеринарен техник“. Така общо местата в дуална форма на обучение се очаква да се увеличат в още 78. През изминалата година те са били 575, а за учебната 2020/2021 г. учениците на дуална форма на обучение са били 534. Ръст се наблюдава и сред фирмите-партньори, които към момента са 66.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари