Близо 170 избирателни секции ще бъдат открити в Турция

0
Българите в чужбина ще гласуват в 769 секции на изборите 2 в 1
Българите в чужбина ще гласуват в 769 секции на изборите 2 в 1 Снимка: БГНЕС / архив

Българите в чужбина ще гласуват в 769 секции на изборите 2 в 1

ЦИК определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни 2024 г. В Турция ще има 166 секции за гласуване, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия ще има открити 118 секции за гласуване, в Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15, предаде БГНЕС.

На 14 май 2024 г. изтече срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Общият брой на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г. е 38 293, а броят на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България е 15 575.

Федерална Република Германия дава съгласие за гласуване на територията на страната, като по изключение се допуска гласуване в конкретни населени места с конкретни адреси. В тази връзка Министерството на външните работи предлага на ЦИК място Хоф, което отговаря на условията на чл. 14, т. 2 ИК да бъде определено като място за гласуване извън страната, съответно да бъде образувана секция под условие, че бъде получено съгласие на приемащата държава за произвеждане на изборите до получаване на конкретно разрешение в срок не по-късно от 27 май 2024 г.

Министерството на външните работи предоставя информация, че Чехия е дала разрешение за образуване на секции само на територията на дипломатическото представителство, предвид което е невъзможно местата Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен да бъдат определени като места за гласуване извън страната.

Посланиците на Република България в Норвегия, Япония и Генералния консул на Република България в Одрин правят мотивирани предложения на основание чл. 14, т. 4 ИК за разкриване на избирателни секции съответно в местата Кристиансанд, Осака и разкриване на втора избирателна секция в място Капаклъ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари