Кристиян от Русе вече ходи

5
Вече седма година Кристиян получава подкрепа от "Българската Коледа"
Вече седма година Кристиян получава подкрепа от "Българската Коледа"

Вече седма година Кристиян получава подкрепа от "Българската Коледа" и мечтае да стане футболист

Второкласникът Кристиян Маринов от Русе е едно от децата, на които „Българската Коледа“ помага вече седма година, предава Русе Медиа.

Момчето е с детска церебрална парализа, а средствата, дарени от кампанията, му осигуряват възможност за така важната рехабилитация. Благодарение на нея Кристиян вече ходи, а надеждата на близките му е, че някой ден ще може и да тича като другите деца.

Кристиян се ражда преждевременно в 30-ата седмица и с мозъчен кръвоизлив. Прогнозите на лекарите са песимистични.

„Никой не даваше шанс за оцеляването му. Още повече за състоянието, в което е в момента. С течение на времето, отначало казаха, че се развива като всички нормални деца, докато не стана на 1 година и разбрахме, че не е. Оттам се започна борбата“, разказва майката на Кристиян Росица Георгиева.

Момчето започва рехабилитация, която постепенно в годините дава своите резултати.

„Напредъкът му е огромен, а през последната година дори вече ходи сам. Доста трудно, пада, става и продължава, но не се отказва. Не се отказва, много е трудолюбив, много усърдно работи, никога не е провалял процедура, даже вече не наричаме рехабилитация, наричаме трениране“, казва кинезитерапевтът Елина Тодорова.

Кристиян е упорит, инат, най-вече инатът му помага в много отношения, много борбен, за него няма невъзможни неща“, споделя майка му.

Момчето е второкласник в масово училище. Чувства се добре, защото е приет от останалите деца и не го делят като различен. Знае и какъв да стане – футболист, като Христо Стоичков.

„Видя Христо Стоичков по телевизията на някакво предаване и казах му кой е и оттогава реши, че иска да бъде футболист. Тренира упорито, всичко е свързано, че трябва да тренира, че трябва да прави много упражнения, да бъде упорит“, обяснява майка му.

Българската Коледа помага мечтата на Кристиян да се сбъдне.

Рехабилитацията не е само упражнения – психолог, логопед, плуване, навсякъде се налагат средства. Затова Българската Коледа трябва да продължи. Трябва, защото тези родители не могат да се справят сами“, казва кинезитерапевтът Елина Тодорова.

Майката на Кристиян също има своя мечта. „Да бъде едно от всички деца, да не е различно. Да бъде дете като всяко, да има детство като всяко дете. Колкото и да е трудно да се каже, колкото и да е трудно да се направи. Това е. На Коледа се случват чудеса. На Коледа направи първите самостоятелни крачки. Дано на Коледа да се случи и всичко останало“, казва Росица Георгиева.

А Кристиян вече чака коледния си подарък – футболна топка, разбира се.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари