Без нови бързи влакове от Русе до София

4
Причината - поръчката за доставка на 20 нови бързи влака за дълги разстояния за 1.2 млрд. лв. е прекратена за втори път
Причината - поръчката за доставка на 20 нови бързи влака за дълги разстояния за 1.2 млрд. лв. е прекратена за втори път

Причината - поръчката за доставка на 20 нови бързи влака за дълги разстояния за 1.2 млрд. лв. е прекратена за втори път

Няма да има нови бързи влакове до морето и Русе до 2026 г., каквито бяха първоначалните намерения. Причината - поръчката за доставка на 20 нови бързи влака за дълги разстояния (push-pull) за 1.2 млрд. лв. е прекратена за втори път.

Вчера стана ясно, че е прекратен и търгът за 35 нови мотриси за 1.1 милиарда лева.

Така обновяването на остарелия подвижен състав на българските железници с европари от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) е напът да се превърна в пълно фиаско. Основната причина за това е на управляващите. Всяка смяна на властта води до промяна в правилата. Така не остана време, в което производителите да се вместят, за да направят новите влакове до средата на 2026 г., каквито са европейските изисквания.

Именно това е причината за прекратяването и на двете най-големи обществени поръчки в сектор транспорт, които се финансират от НПВУ.

Иначе амбицията на управляващите беше да привлекат най-големите производители в бранша, като "Алстом", "Сименс", "Бомбардие", "Хитачи", "Хюндай".

Реалността обаче шамароса управляващите. Прекалено рестриктивните условия, определени от управляващите, отблъснаха много от потенциалните кандидати. Някои от тях дори обжалваха условията. Така в крайна сметка и в двата търга оферти подадоха по две компании, но те не отговаряха на заложените технически изисквания - сроковете им за доставка на новите влакове отиваха след 2026 г. По този начин се надвишава периодът на допустимост на разходите по НПВУ и това е основната причина за прекратяването на двете големи поръчки за над 2.4 млрд. лв. без ДДС, става ясно от публикуваните решения на министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Поръчката за 20 нови бързи влака на дълги разстояния няма да се обявява отново, защото очевидно производителите не могат да направят влаковете в кратки срокове, се казва в отговора на транспортното министерство до Mediapool.

В него е посочено, че страната ни е получила разрешение от Европейската комисия да направи промени в тръжната документация за влакове, които ще могат да се произведат и доставят до средата на 2026 г. В момента се прави анализ каква нова поръчка да бъде пусната - за покупка на двуетажни влакове или за мотриси. Плановете са това да бъде уточнено скоро и в кратки срокове да бъде обявена нова обществената поръчка, се казва в отговора на транспортното министерство до Mediapool. От него става ясно, че влакове тип push-pull няма да се купуват, защото не могат да се произведат в исканите от ЕК срокове.

Първоначално обявените планове бяха 20-те нови, електрически push-pull влакове да са оборудвани с ERTMS (система за управление и контрол). Push-pull съставите трябваше да са от 1 локомотив и 5-вагонен състав, включващ 4 вагона и един команден вагон. Те трябваше да могат да развиват скорост от 200 км/ч и да имат места за най-малко 300 пътници.

Влаковете щяха да се движат по 14 дълги маршрута. Основните направления бяха София - Свиленград, София - Горна Оряховица - Варна, София- Бургас през Карлово, София - Русе, Русе - Димитровград - Пловдив, София - Благоевград и София - Видин.

Фиаското с 20-те push-pull влака

Обществената поръчка за доставка на 20 електрически "push pull" влака за 1.2 млрд. лева беше най-голямата по НПВУ. Първоначално тя беше обявена от служебното правителство на Гълъб Донев през април 2023 г.

След като властта се смени и начело дойде кабинетът на акад. Николай Денков (ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ) транспортният министър Георги Гвоздейков спря поръчката след открити пороци. След това беше обявена повторно.

Оферти подадоха двама кандидати - испанската "Talgo" (1.2 млрд. лв.) и китайската "Си Ар Ар Си Кунгдао Сифанг Ко" (CRRC Qingdao Sifang Со. Ltd.) (607 млн. лв.). Двете фирми бяха подали оферти и в първоначалната прекратена процедура.

Заради двойната разлика в цените и съмненията за нерегламентирана държавна помощ за китайската компания през февруари Европейската комисия започна разследване.

Тогава министър Гвоздейков обяви, че ще се премине към пряко договаряне за доставката на влаковете с потенциалните кандидати. От публикуваните документи в регистъра на обществените поръчки става ясно, че транспортното министерство е водило преговори и с двамата кандидати.

Китайската компания обаче е оттеглила офертата си на 29 февруари заради започналото разследване, което би довело до нарушаване на графика за доставка на влаковете в срок до 33 месеца.

Комисията по избора обаче не е приела това оттегляне и на 12 март е поканила компаниите да удължат срока на офертите си с 3 месеца. "Си Ар Ар Си Кунгдао Сифанг Ко" не го прави.

"След задълбочено разглеждане на потенциалното забавяне и възможните последици, които може да причини задълбоченото разследване, започнато от Европейската комисия на офертата на CRRC Qingdao Sifang Со. Ltd., бихме искали да потвърдим отново решението си да се оттеглим от гореспоменатата процедура. Както вече ви информирахме с нашето писмо от 29 февруари 2024 г., предвиденият краен срок на проучването - до 110 работни дни с възможно удължаване с още 20 работни дни, оказва решаващо влияние върху графика за доставка, който беше планиран за проекта и вече не можем да гарантираме доставката на влаковете в срока на възложителя", пишат от китайската компания. Така тя е отстранена от процедурата.

Преговорите продължават с испанската, но и в нейната оферта се оказва, че срокът на доставка на новите 20 влака е по-голям от заложения от възложителя 33 месеца. "Talgo" е посочила срок на регистрация на първия влак 33 месеца, но на последния - 20-ти, той е до 59 месеца от подписването на преговорите.

От публикуваните документи се разбира, че испанската компания е получила информация от Еврокомисията, че има възможност сроковете по ПВУ да бъдат удължени. Въпреки това от българска страна са настояли доставката на всичките 20-ет влака да стане в срок от 33 месеца. След като това не става, търгът е прекратен от министър Гвоздейков.

Равносметката - половин поръчка

Така от четирите обществени поръчки за нов подвижен състав за около 3 милиарда лева по НПВУ, които се точат вече трета година, има само половин поръчка, приключена с подписване на договор.

Това е договорът с русенската компания "Експрес Сервиз" за доставка на 9 електрически маневрени локомотива за над 10.5 млн. лв. без ДДС, парафиран през февруари 2024 г.

Това беше само едната от двете обособени позиции по обществената поръчка. Другата беше прекратена, след като единственият кандидат "Консорциум 9 Шънтър" беше отстранен. В обединението влизаха фирмите "Фосло ролинг сток" и "Си Ар Ар Си Джудджоу Локомотив Ко" ООД. Оттогава не е пусната нова процедура за доставката на останалите 9 локомотива за частично електрифицираните депа. Не е ясно и какви са плановете на транспортното министерство за тях.

В началото на април стана ясно, че полското подразделение на германската компания "Щадлер" ще достави 7 двуетажни влака за 300 млн. лв. Подписан договор с избрания изпълнител обаче все още няма, показва регистърът за обществените поръчки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    медаров
    Тез у министерството и БДЖ-чиновниците получават ли заплати редовно?Гушкат ли парички от далаверки?Що да работят на ползу роду?Боли ги гъзо.....Да му мисли народът!
  • 1
    7
    гост
    "Който бърза бавно стига" ! Така че Яваш ,Агаля Агаля.
  • 16
    6
    Тъпотия
    А случайно релсовите пътища да отговарят на техническите изисквания за високи скорости? Ами не! По-скоро теснолинейки могат да се движат по тях.
  • 3
    5
    Швейцария
    Интересно. Швейцария има развита съвременна ЖП мрежа . Япония също. Франция също. България също има развита ЖП инфраструктура . Обаче има разлики . Българите не искат да пътуват спокойно със удобни , бързи влакове , а искат да си бръмчат със автомобилите си по пътищата на Родината. Като дизела стане 3 лева ще им дойде акъла ама дано не е късно.
  • 6
    4
    що е то бърз влак
    Където се движи бързо или където спира само на главните гари? Русе ,Плевен,Мездра,Червен Бряг,София.На тоя терен,релеф,каква н бързина? 60/80/80/90 или 260 Шин ка н сен Фуджияма JAPAN
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари