Банско ликува!

0
Kметът на планинския курорт предвиди вторият лифт да е готов до 2 години
Kметът на планинския курорт предвиди вторият лифт да е готов до 2 години Видео: BiTelevision

Втори лифт в Банско ще има, при наличието на инвестиционен проект за нова кабинкова линия в ски зоната и ако се предприемат всички мерки по екологичното законодателство.

Това решение на министерски съвет би трябвало да сложи край на сагата за концесията и борбата на протести и контрапротести между еколози и бизнеса.

На живо от Банско в ефира на еМисия България се включи кметът на града Георги Икономов. Преди дни той и още 13 кмета от Благоевградска област призоваха премиера Бойко Борисов да даде зелена светлина на новите съоражения, за да подкрепят туризма.

„Това, което се случи е първата крачка, минаха осем години, ще има и още време преди да се осъществят инвестиционните намерения – победата е за местната общност и целия зимен туризъм. Надявам се до 2 години Банско да има втори лифт, като минат екологичните оценки и обжалванията, които със сигурност ще ги има. Еколозите са майстори да подават сигнали, да обжалват и да спъват инвестиционни проекти – крайно време е еколозите да разберат, че няма лошо да се развиват ски спортовете“, посочи кметът на Банско.

Добромир Добринов от WWF, който днес беше на протест срещу построяване на нов лифт, коментира изненадващото решение на правителството.

„Борисов трябваше да вземе законовото решение. В момента има само резюме на решението на МС, от там се вижда, че са извършени козметични поправки, с които се опитват да уверят гражданите, че няма да се навреди на природата. Тези поправки обаче не дават гаранция, защото са преписани от други закони“, каза Добринов и допълни, че не са против развитието на ски туризма, но трябва да се промени Законът за защитените територии.

Източник: bitelevision.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари