Българската халва е най-предпочитаният продукт от румънците

0
Как се прави истинската халва в едно русенско село
Как се прави истинската халва в едно русенско село Видео: БНТ

Българската халва от русенското село Стамболово е най-предпочитаният продукт на трапезата на румънците по време на Великденските пости. 

Ръст в продажбите преди Заговезни има и у нас. За да се запази обаче, от бранша смятат, че трябва да се  избегнат посредниците по веригата между производители и потребители, предава БНТ.

От ранни зори аромат на пресен тахан се разнася над Стамболово, а в двора на предприятието, където се произвежда халвата, чакат търговци на едро от Румъния, за да я натоварят и да заредят магазините в северната ни съседка.

Всеки ден в предприятието се произвежда по 1 тон халва, но заради свития пазар само част от нея стига до българския потребител. Натуралният продукт се приготвя от слънчогледов тахан и захарен сироп, а за да се сгъсти, се добавя екстракт от чувенов корен. Изпича се на 135 градуса.

Дали е направена майсторски халвата се познава, ако се къса на конци и топи в устата. Според Сезгин Дауд обаче по-младите по-рядко консумират от десерта.

Освен това от година производителят разчита на собствена дистрибуция, за да избегне завишаването на цената на халвата в хранителните магазини.

След Сирни Заговезни халвата е на още по-голяма почит сред спазващите Великденския пост, защото в нея няма животински продукти и освен това е богата на калций.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Канибал се връща в къщи с ковчег. Децата:
- Еееее, тате, пак ли консерва!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари