България била готова да внася украинско зърно на пълни обороти

0
Николай Събев: Нашите търговци и украинските търговци са постигнали много бързо много добри споразумения
Николай Събев: Нашите търговци и украинските търговци са постигнали много бързо много добри споразумения Снимка: БГНЕС / Архив

Николай Събев: Нашите търговци и украинските търговци са постигнали много бързо много добри споразумения

България е готова да поеме големи обеми украинско зърно, каквото обещание направи премиерът Кирил Петков при визитата си в Киев и срещата си с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

Това се разбра от думите на министъра на транспорта Николай Събев, който бе изслушан в ресорната комисия в Народното събрание.

"Пристанище Варна има капацитети, има и други условия, които могат да бъдат създадени, за да ускорим това движение. В разговори сме с представители на Украйна, потвърдихме възможността да им партнираме в този процес. Предоставихме им контакти с шефове на пристанища, с които вече могат да комуникират", каза шефът на транспортното ведомство, цитиран от News.bg.

Имало и завиден интерес за сделки с украинско зърно, подчерта той.

"Нашите търговци и украинските търговци са постигнали много бързо много добри споразумения. Мисля, че няма да има драма въобще. Нещата вървят, държавните транспортни предприятия са готови да поемат повишени обеми", каза министърът.

Николай Събев увери още - всичкият въпросен очакван внос няма да засегне интересите на България.

"Това, което гарантираме като държава - този процес да не засегне интереса на българите. Ние се ангажираме по никакъв начин да не възпрепятстваме експорта на българското зърно. Българската икономика не би трябвало да бъде затруднявана във връзка с това, че искаме да подпомагаме в тази критична ситуация украинският народ."

Събев коментира и друга тема - километричните опашки от тежкотоварни автомобили по границите. В конкретика що се касае до облекчаване на трафика на ГКПП "Капитан Андреево", утре министърът ще се срещне с представители на турското министерство на търговията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    русенец до 1
    По времето на Виденов ако не се лъжа, при рекордни добиви на зърно бяхме останали без зърно. Та, защо се получава това. Първо - нямаш държава. Второ, търговците от София имат интерес да изнесат каквото може да се изнася, а след това да внесат каквото ни трябва, защото те печелят от това. Като гледаш сегашните малоумници, нима очакваш на зима да не си гладен?:)))
  • -1
    1
    Dsatr
    Защо продаваме нашето зърно на Египет,а купуваме украинско? Спрете безумствата!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари