Бал с маски

0

Ценителите на оперното изкуство в най-европейския град на България, които не са имали възможност да гледат спектакъла на операта "Бал с маски", поставена на русенска сцена от именития бас Орлин Анастасов, ще имат шанс да попълнят този пропуск на 8 април, петък, от 19:00 часа, в Доходното здание!

Повече от две години след като Ковид осуети тенора Борис Луков да влезе в ролята на граф Уоруик от едноименната творба на Верди през есента на 2020-та, той все пак ще дебютира в тази непреходна творба на великия италиански композитор!

Като гадателката Улрика пък, ще се превъплъти мецосопраното Андреана Николова, двайсет години след като започва пътят й като солист на Държавна опера - Русе, именно в същата тази роля.

Операта в три действия е по либрето на Антонио Сома, а „Бал с маски“ е и една от първите творби, в които режисьорът на спектакъла Орлин Анастасов дебютира преди две десетилетия, и от които започва блестящата му кариера на оперен солист по световните сцени.

Маестра Вилиана Вълчева ще дирижира пищния спектакъл на Вердиевата творба написана през 1857 г. върху сюжета на френския драматург Йожен Скриб " Густав |||" или " Бал с маски".

Тя е един от утвърдените и високо ценени оркестрови и оперни диригенти както у нас, така и в Швейцария, където завършва академичното си музикално си образование.

Като Ренато ще видим лауреата на престижната международна награда "Никола Гюзелев" - баритонът Добромир Момеков.

Амелия ще бъде представена от мощното сопрано, дългогодишната солистка на Държавна опера - Русе Владислава Гарвалова. Всъщност тя дебютира на русенска сцена в тази роля през 2013 година, а това е третото й превъплъщение в образа, сочен като един от величествените върхове на Вердиевото творчество.

Като пажът Оскар ще се насладим на младата и талантлива Мария Анастасова, която дебютира в тази роля през 2020 година.

Премиерата на операта "Бал с маски " на Джузепе Верди преминава с успех в театър „Аполо“ в Рим на 17 февруари 1850 г.

Това е една от творбите му, предизвикала най-много спорове. Докато траела композицията, цензурата искала обширни промени, като в крайна сметка тя претендирала за повече изменения отколкото Верди бил съгласен да направи. По тази причина той прекратил договора си, но театърът го дал под съд. Верди им отговорил, като на свой ред ги дал под съд за клевета. Резултатът от съдебните процеси бил, че театърът оттеглил обвиненията си, а Верди обещал да довърши работата си върху операта. Преди премиерата в Рим обаче, мястото на действието било принудително променено от Стокхолм в Бостън, а крал Густав станал граф Уоруик.

Сценографията е на Иван Савов, хормайстор е Стелияна Димитрова, а хореографията е дело на Детелина Кремакова.

Концертмайстор – Марта Бонева.

Билети на каса Опера: Понеделник - Петък от 10:00 часа до 18:30 часа

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари