БАБХ изтегля от пазара сокове с наличие на токсини

3
Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане
Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане

Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора "Сантулита", съобщиха от агенцията.

Потребителите, които вече са закупили смути "Ананас, алое и мента", стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка "frudada" и сок "Ябълка, киви и целина" в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка "frudada", могат да върнат закупените от тях сокове в съответния търговски обект.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 микрограма на килограм в горепосочените продукти.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на заразен с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ е предприела незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. Впоследствие агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Избирател
    А БАБХ може ли да изтегли от поста на кметъ, някой който е много некадърен, подкупен, хипер-сексуално активен, и прост кaто гъбено семе (та бил той и Доктор на Юридическите Науки). ?( Секс експертката ЕКОвазелинката не е Ибект на коментар). Тя е само Ибект на охххххххххххх.......желания......Оххххххххххх, .....спразних съ, абе.... мноо и мирише утката на тая Икспертка.
  • 9
    1
    Пффф
    "Сантулита ООД", някаква пирамидална схема за милиони, тъпчат децата ни с химикали и боклуци и няма кой да ги провери
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари