Автоиндустрията има проблем - младите не искат автомобили

1
Броят на хората с шофьорски книжки намалява при всяко следващо поколение
Броят на хората с шофьорски книжки намалява при всяко следващо поколение

Броят на хората с шофьорски книжки намалява при всяко следващо поколение

През миналия век продажбите на автомобили непрекъснато се увеличават и оптимистичните търговци и производители вярват, че те ще продължат да растат. Но съдейки по тенденциите сред младите хора, потребителите на автомобили ще стават все по-малко, съобщава Automedia.bg.

Всичко започва с „милениалите“ (поколение Y – родени между 1982 и 2004 година), сред които има много по-малко шофьори, отколкото сред тези от поколение Х (1964-1980 година). Тази бройка ще намалява още при „зумерите“ (поколение Z – родени 2002 - 2013 година). А това означава, че търговците на автомобили потенциално могат да загубят около 24% от купувачите, което се превръща в проблем.

През 1997 година в САЩ 43% от 16-годишните са имали шофьорска книжка, а сред 17-годишните броят на шофьорите е бил 62%. През 2020 година този брой е намалял с 18% за 16-годишните и със 17% за 17-годишните.

Също така през 1997 година почти 90% от 20 - 25-годишните са имали шофьорска книжка, а през 2020 година сред хората на тази възраст 80% имат шофьорска книжка.

Сред основните причини да не искат да шофират са безпокойството от изменението на климата, разходите за притежаване на кола и притеснения от случващото се на пътя (страх от попадане в катастрофа).

Експерти посочват, че популяризирането на електрически превозни средства би могло да реши проблема с климата в съзнанието на младите хора, но цената на такива превозни средства е непосилна за същите тези младите хора (плюс застраховка, плюс данъци, плюс поддръжка и ремонти, глоби, такси за паркиране и платени пътища... .). Затова вместо колите, те все по-често избират споделяне на автомобили и градски транспорт.

Ако говорите с младите хора за отношението им към автомобилите, се оказва, че те не виждат никаква разлика между съвременните модели. Дори в дизайна, да не говорим за пълнежа. Те не се интересуват от цифрови табла и огромни мултимедийни екрани, тъй като имат по-добри устройства в джобовете, чантите и раниците си.

С една дума, те не се нуждаят от модерната автокултура в сегашния ѝ вид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари