Австралийка издирва корените си в Русе

5
Патоанатомът д-р Барбара Роглев е наследник на стар местен род
Патоанатомът д-р Барбара Роглев е наследник на стар местен род Снимка: Жанета Йорданова / Телеграф

Патоанатомът д-р Барбара Роглев е наследник на стар местен род

Австралийка долетя от далечния континент в България, за да дири следите, оставени от нейните предци в Русе, пише Телеграф. Патоанатомът д-р Барбара Роглев е наследник на стар местен род и досега не е идвала в страната ни, но от дете е слушала увлекателните разкази на своя баща инж. Стоян Роглев за родния му град Русе. След Втората световна война той емигрира в Австралия от Германия, където завършва висшето си образование.

Барбара Роглев живее в Сидни и е дошла у нас със съпруга си – психиатъра д-р Робърт Резник. Лекарката вече е пенсионер и казва, че сега разполага с достатъчно свободно време да пътува и най-сетне може да се запознае със своите роднини в България. Връзката е осъществена чрез русенката Диана Коларова, която отдавна живее в София и се познава с братовчедката на Барбара – Доротея Сиджакова.

Вълнение

Знам, че моят дядо арх. Васил Роглев е построил емблематични сгради в Русе и идвам да ги видя. Изключително съм развълнувана от това посещение, радвам се да видя и къщата, която е направил дядо ми за своето семейство. Моят баща много ми е разказвал за нея. Той е бил студент по архитектура и инженерно дело в Германия, където се запознава с майка ми – германка, родена в Полша.

След Втората световна война и смяната на политическия режим в България са национализирани семейните фирми и имоти, затова баща ми, вече дипломиран инженер, решил да не се връща в България, а да емигрира със съпругата си в Австралия. Майка ми е говорела много добре английски, освен това в Австралия предстояло строителството на голяма хидроелектрическа централа, където баща ми е можел да работи. Всичко това надделяло при избора на място, където да се установи младата двойка“, разказа пред „Телеграф“ историята на семейството си Барбара Роглев.

Дядо ѝ арх. Васил Роглев е построил в Русе около 12-13 обществени и частни сгради. Негов е проектът за стария хотел „Сплендид“, построен през 1912 г. по поръчка на видния русенец Иван Лазаров, който е дарил голяма сума за девическото училище с единственото условие то да носи името на съпругата му Недка Иван Лазарова (сега Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – бел.авт.), и на зданието на ул. „Борисова“, в което днес се помещава Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“.

По негови проекти са построени къщите на заможни русенци – на Александър Димитров на ул. „Александровска“, търговеца Гарбузанов, Йосиф Вешков, д-р Стоил Станев, Александър Павлов, Обретен Добрев , Елиас Вентура, както и собствената му къща на ул. „Олимпи Панов“ 10.

Сред предците на Барбара Роглев е и Пенчо Сиджаков – личност, оставила трайна диря в историята на Русе. Той е бил участник в революционните борби и член на възрожденското читалище „Зора“. Неговата гробница е една от четирите оцелели в Парка на възрожденците след превръщането на градското гробище в място за отдих през втората половина на миналия век.

Пенчо Сиджаков е бил толкова напредничав за времето си човек, че е образовал в чужбина и шестте си дъщери и всички те са имали висше образование. Една от тях е Райна, която се омъжва за дядото на Барбара – арх. Васил Роглев.

Оцелялата гробница на Пенчо Сиджаков в Парка на възрожденците

История

В Русе австралийката няма роднини, но в София вече се е срещала със своите братовчедки Рия Алтимирска и Доротея Сиджакова. В семейната памет е останала една интересна история, свързана със символа на Русе - Паметника на свободата. Разказа я пред „Телеграф“ Рия Алтимирска.

Когато дядо ми арх. Васил Роглев се върнал в Русе от Германия, където е следвал, в града вече била пристигнала Статуята на свободата. Тя трябвало да се постави на високия постамент, но през 1909 г. подемна техника, с каквато сега разполагаме, не е имало. Майката на дядо ми и моя прабаба Йорданка Роглева била амбициозна жена, много искала синът ѝ да се утвърди и затова му казала: Василе, имаш вече диплома, ще отидеш при общинарите и ще подпишеш с тях договор, ще си наемеш работници и ще вдигнете статуята, ти затова си учил“.

Така и направил арх. Роглев, наел работници, а прабаба ми Йорданка се изнесла на площада и в една голяма тенджера готвела за всички. И започнали те – като „бурлаки на Волге“ и с Божията помощ качили статуята. Това е било едно много важно събитие за града, дядо ми бързо придобил авторитет и това му отворило път в професията“, спомня си братовчедката на Барбара.

Вълнуваща бе срещата на австралийката с ученици от Професионалната гимназия „Елиас Канети“, които с удоволствие разговаряха на английски с внучката на човека, построил сградата, в която учат. Барбара се срещна с директорката и преподаватели, разходи се по коридорите и в двора, написа добри думи в книгата на училището. Но още по-вълнуващо за нея бе да види дома на семейството на арх. Васил Роглев на ул. „Олимпи Панов“, където е живял и нейният баща до заминаването си в Германия.

Хубаво е, че къщата е запазена и сегашните ѝ собственици я стопанисват и поддържат в много добро състояние“, радва се Барбара.

В Русе тя посети със съпруга си концерт на Държавната опера и остана възхитена от таланта на творците. Австралийката остана удовлетворена, че нейният род тръгва от един красив европейски дунавски град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    Васил
    Между другото в книгите за Русе се споменава на много места. Особено тези за архитектурата.
  • 1
    8
    Пенчо Роглев
    Лельо, ти ли си!?
  • 0
    7
    Осман - до 5
    Защото е в най-добрият за живеене град в България .🤩
  • 6
    6
    до 1
    Да си търси каквото си иска. Какво ти пука на тебе? С нещо пречи ли ти на тебе? У вас ли идва да търси нещо? Наистина забелязвам, че много хора в България, абсолютно всичко, щяло и нещяло ги дразни, ей така просто да има за какво да се оплакват и да негодуват. Много по-лесно е да се отдадеш на негативизма отколкото да бъдеш позитивен, или ако не можеш, поне да не обръщаш внимание.
  • 7
    5
    Моето име
    Не мога да разбера защо всички от англоезичните колонии се хилят като зелки по снимките.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари