Арменците празнуват Великден тази неделя

1
Възкресение Христово съвпада с празника на католиците и протестантите
Възкресение Христово съвпада с празника на католиците и протестантите

Възкресение Христово съвпада с празника на католиците и протестантите

Арменската общност в България и по света отбелязва Възкресение Христово тази неделя, 31 март. Най-големият празник за вярващите арменци e „подовижен“ и се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съвпада с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва около месец по-рано от православния празник.

Празничната Света Великденска литургия в църквата "Света Богородица" във София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще започне в 10:30 чasa в новопостроения храм на арменците в София на ул. "Лайош Кошут" №6, съобщават от Арменската общност у нас.

Великден при арменците се нарича Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че предпразничната тържествена литургия започва в съботния ден около 17:00 часа и приключва към 19:00 часа. Тогава приключва и Великденския пост и се произнася поздравът „Христос Воскресе" – на арменски: „Кристо́с хариа́в и мерело́ц", а отговорът е: „Ортнял е харутю́нъ кристосѝ!" или „Да е благословено Възкресението Христово!“.

Повече от 300 боядисани яйца и козунак, осветени в църквата за здраве и живот, ще бъдат раздадени след празничната неделна служба. На Великденската трапеза пък задължително ще присъстват и традиционни за празника гозби - арменски козунак, риба и коприва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    кико
    Значи ще има козунак мираж и яйца от нищо страшни широколистници са тази паплач самовлюбени в тъпата си нация грозновата с едни носове човки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари