Антон Златанов: Пътят през България е труден и мигрантите не го предпочитат

0
В момента мигрантският натиск е намалял между 3 и 4 пъти, спрямо същия период на миналата година
В момента мигрантският натиск е намалял между 3 и 4 пъти, спрямо същия период на миналата година Видео: NOVA

В момента мигрантският натиск е намалял между 3 и 4 пъти, спрямо същия период на миналата година

Мигрантският натиск в момента е овладян. Той не е спрян и няма как това да се случи. Всеки, който говори за нулева миграция и нулев мигрантски натиск, лъже. В момента той е намалял между 3 и 4 пъти, спрямо същия период на миналата година. За първите четири месеца на миналата година натискът към България е бил 36 000 души, сега е 4000. Всички показатели са добри. Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция".

Той добави, че за няколко месеца са съумели да покажат, че пътят през България е труден и мигрантите не го предпочитат. „За това говори и повишената цена, която каналджиите искат за преминаваме през страната ни. Тя е завишена няколко пъти. В момента на човек за преминаване през нашата територия най-високата цена е 5000 евро, по-ниските са 1000-1500 евро, но те почти не са предпочитани, добави Златанов.

Директорът на „Гранична полиция" коментира и притесненията, предизвикани от възможността за извеждане на деца без съгласието на родителите им, след влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

Обществото се стреми към влизане в шенгенската зона изцяло. Две изключващи се неща са да сме част от Шенгенското пространство и равностоен партньор в Европа и да има 100% контрол на границите. Към момента такъв контрол няма на въздушните и морските граници, предстои, надявам се скоро, да няма такъв контрол и на сухопътните граници”, каза Златанов.

По анализ на риска сме насочени към пътуващите деца. Извършват се полицейски проверки. Имахме случай на дете, което беше и с двамата си биологични родители, но не желаеше да пътува с тях в държава от Латинска Америка, сезирахме Агенцията за закрила на детето. Оттам извършиха проверка и това пътуване не се осъществи”, Златанов.

Той добави, че разбира тревогите на българските граждани, особено на разделените семейства, в които има конфликт за правата на децата.

„Хората трудно свикват с липсата на 100% контрол, но когато има спор за правата на детето, този спор се решава след подаване на искова молба в съда и съдът е длъжен да се произнесе. Има възможност да се забрани детето да напуска страната. Това, което родителят трябва да направи, е да подаде искова молба в съда”, уточни директорът на „Гранична полиция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    да да
    По скоро турците не ги пускат насам..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари