Ансамбъл „Найден Киров“ отбелязва своята 55-а годишнина

1

Фолклорният танцов театър „Найден Киров” е създаден през 1960 г. от бележития български хореограф Иван Донев, който остана главен художествен ръководител до края на живота си.

Наследник в ръководството на състава е синът му Камен Донев – известен актьор, възпитаник на танцовата школа на ансамбъла. Фолклорният театър обединява няколко формации – концертен танцов състав, женски народен хор, детски състав и професионален народен оркестър. Популярен е не само в България. Гостувал е в цяла Европа – Франция, Швейцария, Италия, Германия и др. Активно участва и в културния живот на града и близките селища.

Найден Киров, чието име носи съставът, е бил виден адвокат, интелектуалец, патриот, загинал в Руско-турската освободителна война през 1878 г. Преди десетилетия на негово име наричат завод в Русе, който от своя страна предоставя възможност на Иван Донев да изгради фолклорен ансамбъл. Новите собственици на предприятието също подкрепят дейността му. Днес хореографи на „Найден Киров“ са Мониела Добрева и Радко Прокопиев. Главен хореограф е Богдан Донев, от когото научаваме за изявите на състава, посветени на 55-ата му годишнина:

Започнахме годината с постановка, която направихме съвместно с Драматичен театър „Сава Огнянов” в град Русе. Тя е по мотиви от романа на Йордан Йовков  „Шибил” и представлява симбиоза между танц и театър.  Режисьор е Орлин Дяков, директор на театъра, аз съм хореограф. Постарахме се да прелеем двата състава. Танцьорите имат реплики, актьорите танцуват.

За мен това беше много сериозна задача. В представлението танците са общо около 40 минути и са строго подчинени на сюжетното развитие. В средата на юни имахме и три концерта, на които официално отбелязахме своята годишнина. Наред с образци от класическия репертоар, представихме три нови танца и една вокално-инструментална пиеса. Едва ли бих могъл да очертая най-важните моменти от историята на Фолклорния танцов театър.

Но непременно трябва да подчертая огромния принос на Иван Донев, който не само е основал и съградил ансамбъла, но и го е издигнал до това ниво, което ние се опитваме да поддържаме и до днес. Аз съм в ансамбъла от 1991г. Работил съм като помощник на г-н Донев от 2001 до 2011 г. Много научих от него. Той е един от най-ярките творци на своето време. Беше човек с неизчерпаем творчески заряд. Наред с постановките, създадени от него, в концертните програми включваме и нови произведения. Трябва да се развиваме и да обогатяваме репертоара си.

В близките дни Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ ще вземе участие в няколко събития от културния календар на Русе. След това започва подготовка за турне в Белгия.

 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари