Ангел Найденов: Да направим военната професия привлекателна преди да се върнем към наборната служба

0
На първо място посоката, в която трябва да се търси решение, е подобряване на заплащането
На първо място посоката, в която трябва да се търси решение, е подобряване на заплащането Снимка: БГНЕС

На първо място посоката, в която трябва да се търси решение, е подобряване на заплащането, коментира бившият военен министър

Преди да се върнем към темата за наборната военна служба трябва да бъдат изчерпани всички възможности да направим военната професия привлекателна и престижна. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната.

"На първо място посоката, в която трябва да се търси решение, е подобряване на заплащането. На второ място - на условията в казармите и казармените райони. На трето - социалният пакет, който е свързан с кадровата военна служба. На следващо е грижата за семействата на воненослужещите. И не на последно място – стабилността и предсказуемостта на кариерното развитие в българската армия.

Всичко това трябва да бъде придружено с модернизацията и усвояването на нова техника и технологии".

Това, което беше предложено от парламентарната Комисия по отбрана, е стъпка, която трябва да оценим много високо, отбеляза бившият военен министър.

"Става дума за предложение за изравняване на заплащането в армията със средната работна заплата за страната, което да се прилага от януари следващата година. Това означава, че стартовото заплащане би било в рамките на 2100-2200 лева. При определени коефиценти се образува и заплатата за офицерския състав".

Фокусирането на вниманието върху въпроса за задължителната наборна военна служба следва контекста на няколко други теми, обясни той.

Първо – тази за руската агресия в Украйна и това, че Русия представлява заплаха за европейската сигурност и стабилност.

Второ - възобновяване на дискусията в редица страни - Германия, Франция, Нидерландия и Хърватия, където се обсъждат редица модели за връщане на наборната военна служба. Има дори конкретно предложение от Генералния щаб на Сърбия до президента – да се върне задължителната военна служба в рамките на четири месеца.

Трета тема е некомплекта в българската армия и изчерпването на запаса.

Четвъртото ниво на това обсъждане е липсата на кандидати за висшите военни училища".

Тази дискусия не е спирала от отмяната на наборната военна служба през 2008 година, припомни Найденов.

Служебният министър Атанас Запрянов няма много време пред себе си, "за да свърши кой знае какви чудеса в областта на отбраната", смята Найденов.

"Една от най-важните задачи е търсене на решения, свързани с въпроса да недостига на личен състав и повишаване на мотивацията за служба в българската армия. На второ място са въпросите, свързани с придвижването на модернизационните проекти".

Ангелов определи като "навременни и достатъчно премерени" реакцията и действията на служебния министър – председател след атаката на Иран срещу Израел.

"Присъединявам се към думите на военния министър, че за България няма непосредствена военна заплаха и не е необходимо да се предприемат други действия, в това число и повишаване на готовността на българската армия".

Мнозина от военните специалисти смятат, че за Техеран тази атака е била насочена по-скоро към това да демонстрира решителност и капацитет, отколкото да нанесе поражение по цели на територията на Израел, включващи военни обекти или пък критична инфраструктура, посочи бившият военен министър.

"Трябва да отбележим факта, че бяха преминати две червени линии. За първи път атаката се предприема от територията на Иран. Досега атаките срещу Израел се осъществяваха от иранските проксита в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. За първи път се атакува и държава, която по всички оценки притежава ядрен боен арсенал от държава, за която се смята, че все още не притежава такъв".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    13
    до 11
    Забелязал съм, само хора, които не са помирисвали казарма искат връщането на наборната служба. А не искаш ли да се върне и трудовата повинност? Лятно време ще те пращат да береш селскостопанска продукция срещу покрив над главата в барака и някакво ядене три пъти на ден?:) Изобщо съвременното образование наистина ражда основно идиоти.
  • -1
    12
    нда
    до тоя под мене: Едно време си чакахме повиквателните за казармата, сега чакате пратка от Орифлейм!
  • -3
    11
    БКП умре!
    РуZZшлямските тролчета много ги е страх от казарма, ама реват за окупаторските орки и изкукалия путлерчо! Бахти жалките отрепки!
  • -3
    10
    Копейкин
    Защо така сте против военната служба. Повярвайте ми, стига еврогейщина. Всеки мъж в казармата
  • 0
    9
    Спокоен
    Нещо това с връщането на наборната служба не е ОК. Говоря от името си на офицер ОЗ. Дори в ШЗО при упражненията ни със стрелба имаше офицер на метър от нас. Да не стане беля. Как си я представяте да раздадете бойно оръжие в момента на цялата поколенческа, видиотена сган? Без извинение! То и сопи да им дадете ще се изпотрепят! Лично аз съм предал оръжието си и не съхранявам такова от страх, да не ми превъртят нервите от безумията около нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари