Андрей Ковачев: Питайте тия бандити от ГЕРБ и ДПС за кои проекти искаха да променят Закона за инвестициите

3
Магистралата в Кресна не е планирана да бъде магистрала, а път убиец, алармира експертът
Магистралата в Кресна не е планирана да бъде магистрала, а път убиец, алармира експертът Снимка: БНТ

Магистралата в Кресна не е планирана да бъде магистрала, а път убиец, алармира експертът

"Същите тия бандити от БСП и ДПС, тоя бандистки картел, ако това вето падне върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, трябва да бъдат питани ГЕРБ и ДПС за кои проекти са го направили. Те са го планирали за конкретен проект", заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Андрей Ковачев - председател на сдружение "За дивата природа Балкани".

"Ама това е корупция! Програмирана корупция", допълни експертът.

По думите на Ковачев ГЕРБ и ДПС са "съучастници" в желанието на инвеститорите да лъжат закона.

"Лъжат закона инвеститорите. Да си спазват всички закона. Администрацията да им работи добре. Но ние правим така нещата, че да можем да нарушим закона. Законът понеже ни пречи - да го нарушим".

"Тези закони са направени, за да може ние гражданите освен да имаме право на околна среда, да може да го защитим и да го защитим от корумпираните политици, защото точно това правят в момента - отнемат ни възможността да защитим правата си".

Андрей Ковачев посочи основните промени, които застрашават околната среда и правата, заложени по Конституция, на гражданите.

"Единият начин е с възможността да имаме втора инстанция на съда за някакви проекти, които те са решили, че те са супер важни т.е. да отпадне съдебен контрол на втора инстанция, и ако има някакви проблеми ние да защитим правата си".

Второто нещо е, че с промените "искаха да дадат десет години да бъдат валидни тези решения, което го няма никъде по света."

"Намалиха го на десет от "кумова срама". Решиха, че ще им свърши работа".

Процедурите трябва да минават с много по-кратък срок, категоричен беше експертът. Всяко едно "протакване" е в интерес на инвеститорите.

"Мълчаливото приемане - ако не се произнесат в срок органите, че те имат разрешение да си правят каквото пожелаят", добави Ковачев.

"Имайте предвид, че инвеститорът може да протака оценката, за да може след една година да си прави каквото иска".

"А ако не може? Ако не можеш да направиш качествено оценката... Какво правиш?"

Ковачев даде пример в Хърватска по отношение на промените в ОВОС.

"Тези ОВОСИ да се дават не на едни частни фирми, които изпълняват волята на инвеститора, и не спазват закона, а те не могат да го спазват, защото законът ни е отново програмирана корупция. Инвеститорът плаща на тия дето правят докладите по оценка за въздействие на околната среда. И съответно те винаги отразяват интересите на този инвеститор. Даже и когато той е държавата, а не околната среда и водите и законите. Просто трябва да бъде като в Хърватска. Независима агенция, която прави тези оценки, плаща се такси, и съответно си имат задължения".

Според него със заложените промени вносителите им нарушават решения на Европейския съд

"Конституцията, че е нарушена, то е ясно. Трябва да спазваме европейските закони, а те пазят правата на хората, но просто тука нехаят".

Андрей Ковачев коментира и одобрението да се започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна.

"Магистралата в Кресна не е планирана да бъде магистрала, а път убиец. Това, което са планирали е път убиец завинаги напред. Ужас! Пътят в момента, който те са одобрили е второкласен. А трафикът расте много по-бързо, отколкото те мислеха. Може ли второкласен път да поеме безопасно толкова трафик? Не може".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари