„Алея на джаза“ в Парка на младежта

1
Идеята да бъдат поставени паметни плочи на местата, където са живели джаз музикантите Петър Петров – Парчето и Стайко Стайков
Идеята да бъдат поставени паметни плочи на местата, където са живели джаз музикантите Петър Петров – Парчето и Стайко Стайков Снимка: Dunavmost

Предлагат една от алеите в Парка на младежта в Русе да бъде кръстена „Алея на джаза“

Идеята да бъдат поставени паметни плочи на местата, където са живели джаз музикантите Петър Петров – Парчето и Стайко Стайков.

Една от алеите в Парка на младежта в Русе да бъде кръстена „Алея на джаза“ предложи на общинските съветници Даниел Джумалийски по време на заседанието им. Гражданската му позиция бе изразена по повод поставената преди години паметна плоча на композитора Йосиф Цанков. Идеята на Джумалийски е да бъдат поставени паметни плочи на местата, където са живели джаз музикантите Петър Петров – Парчето и Стайко Стайков. Двамата са едни от доайените на джаз музиката в Русе и са прославили страната ни на международни джаз форуми на три континента – Европа, Азия и Америка. Къщите, където живяха и твориха музикантите, са на ул. „Петър Берон“ и улица „Чавдар войвода“.

Като град, който десетилетия поддържа традициите на джаза и признат за негова столица дълги години, Даниел Джумалийски предложи и една алея в Парка на младежта да носи името „Алея на джаза“.

„Ако ние нямаме памет за миналото, то по всяка вероятност няма да имаме и фундамент, върху който да градим бъдещето“, завърши предложението си Джумалийски.

Сега решението вече е в ръцете на Общинския съвет в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    18
    Очевидно дърт
    И Кина познавам,и сина им , и съм в тематиката /само какви неща мога да разкажа/. Джумалийски е изпаднал в безвремие предвид годините си. И върши простотии.
  • 1
    17
    Оффф
    Джумалийски що не си гледа чорапите. Тръгнал култур-трегер да става. Да си лупа там по барабанчетата. Изобщо, в тоя град много трегер, малко население.
  • 1
    16
    Хихи
    На "специалиста с импровизациите" да обясня - в белия, студиен джаз, няма и една нота импровизация. Там се репетира дълго и упорито на база солидно музикално образование. Неграта си импровизират точно като цигански оркестър, каквото им душа иска.
  • 2
    15
    Хихи
    Нямало африканци в САЩ, а? :) Нито един няма, с фенерче да ги търсиш ако не се усмихнат или не обелят очи, наистина няма как да ги видиш в тъмното.
  • 0
    14
    до 13
    Че как да са чували, когато джазът е възникнал в края на 19-ти век и то в САЩ. Ще ти споделя, че САЩ не са африканска държава, а и още нещо, че в няма африканска раса. В Африка живеят негри и бели основно. Така, че думата няма как да е от африкански произход, защото в Африка народности и езици бол. Да вземеш да млъкнеш, а?:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари