„Александър Невски” е опасен за живота

0

Един от символите на София и България – храм-паметникът „Св. Александър Невски”, е опасен за живота на богомолците, в буквалния смисъл.

Репортер засне ужасяващи погроми във втория по големина православен храм на Балканския полуостров, показа BIG5.

Внимавайте с прозорците, бие ток...

Посетителите на иначе прекрасната църква трябва да са особено внимателни, когато доближават прозорците на храм-паметника.

На няколко места те са опасани с оголени стърчащи кабели и жици, сякаш водещи към нищото. Дали по тях  тече ток – отговор не получихме, освен забрана да снимаме, тъй като „това се заплаща”.

Отделно от това установихме много рушащи се стенописи, разбити мраморни плочки на пода и безпризорно висящи крила на прозорци в горната част на храма.

Което е най-малкото унизително, а вероятно и опасно за живота на посетителите.

Положението е път без изход

Окаяното състояние на „Александър Невски” обаче няма изгледи да бъде подобрено, въпреки че това е един от най-посещаваните туристически обекти в столицата. Само преди месец управниците на София в Столичния общински съвет отказаха да отпуснат пари за така нужната реновация.

Съветниците бяха решили да се отпуснат 193 000 лв. за довършване на изграждането или поддръжка на църковни храмове в София. Но това се оказа път без изход, защото...

Малко преди общинската сесия на 19 май общинарите решиха да не се предоставят 80 000 лв. за „Св. Александър Невски” и 40 000 лв. за Ротондата. Вместо него в списъка с финансираните обекти бе включен православният храм „Св. Николай Мирликийски чудотворец” в центъра на София, като за него ще бъдат отделени 15 000 лв.

С 40 000 лв. ще бъде подпомогнато изграждането на църквата „Св. Архангел Михаил” в гробищния парк „Бакърена фабрика”, 30 000 лв. са предвидени за довършителни дейности на арменската апостолическа църква „Св. Богородица”. Манастирът „Св. Мария Магдалена” в Бухово също ще получи средства. Допълнително ще се реши кои други храмове да бъдат подпомогнати с останалите пари, които остават от изваждането от списъка на „Св. Александър Невски”.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари