Александър Дунчев: Дървопреработвателите настояват за повече горска сеч, за да падне цената на дървесината

0
По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите
По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите Снимка: Александър Дунчев / Facebook

По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите

Преди седмица БНТ разказа за желанието на бизнеса да се увеличи добивът на дървесина. По изчисления на Асоциацията на българските ползватели на дървесина загубите за държавата от неупотребеното количество годишно възлизат на 1 милиард лева.

На същото мнение ли са зелените движения у нас или според тях желанието на бизнеса е продиктувано само от нуждата за по-големи печалби? Темата коментира бившият депутат от ПП-ДБ и член на "Зелено движение" Александър Дунчев.

Според него въпросните данни идват от интереса на дървопреработвателите - да се добива много повече, за да може дървесината да залее пазара, да падне цената и да се увеличи печалбата на преработвателите.

"Въпросът е има ли България толкова много гора, че да сече повече. Абсолютно не. Според науката България има право, и това е заложено в закона и плановете на горските стопанства - да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Гората не е житна нива, която ако се тори с химикали всяка година, може да се ожъне. Гората е естествена екосистема, в която нямаме право да вкарваме химия".

Дървопреработвателите искат да се сече повече, за да има по-евтина дървесина за тях, смята той. По думите му използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

"Българските гори са единствената защита срещу наводнения, суша, загуба на плодородие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от бури, пожари, насекоми, незаконна сеч, която е близо една десета от дърводобива".

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, заяви Дунчев. По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от целите му е създаването на държавна агенция по горите, за да може горските служители да са стимулирани наистина да се грижат за горите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бай Маню
    Всичко изсечете бе мама ви улавя проста дееца...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари