Академичната автономия е параван за самоуправство

0
Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов е започнал да притиска служители на учебното заведение
Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов е започнал да притиска служители на учебното заведение Снимка: Красимир Юскеселиев

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов е започнал да притиска служители на учебното заведение да подписват декларации, че ще се подчиняват само на негови разпореждия. За това съобщават сандикални представители в академията в съобщение до медиите. Те посочват, че ситуацията в университета е "ескалирала взривоопасно".

Те призовават за диалог между спорещите страни с посредничеството на синдикатите на КНСБ и "Подкрепа" в академията.

В противен случай те плашат с мерки като обявяване на стачна готовност и пристъпване към стачни действия.

Събитията в Стопанска академия "Димитър Ценов" - гр. Свищов през последната седмица показват една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България: превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища. Това коментира снощи по казуса министърът на образованието Тодор Танев.

В петък за трети ден поред служебният ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Иван Върбанов не можеше да влезе в кабинета си в сградата на университета въпреки заповедта на образователния министър. До неговото назначение се стигна след като част от академичния състав на университета оспори избора на проф. Теодора Димитрова за ректор на Академията и дори подаде жалба в съда. 

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари