Адвокат: Орлин Владимиров е споделил, че ще убие Евгения, ако поиска развод

0
Защо в нито един момент по време на делото Орлин не показа разкаяние?
Защо в нито един момент по време на делото Орлин не показа разкаяние?

Евгения се е разочаровала от него, когато той не я подкрепя в труден за нея момент

Това разказа адвокат Ивайло Найденов в интервю, публикувано във вестник "24 часа".

- Адвокат Найденов, Софийският градски съд произнесе едно от най-тежките наказания в нашия Наказателен кодекс - доживотен затвор за Орлин и Пламен Владимирови, баща и син, подсъдими за убийството на Евгения Владимирова. Вие сте повереник на нейните родители. Очаквана ли беше за тях и вас присъдата?

- Няма как да не е очаквана на базата на многобройните доказателства, събрани още във фазата на досъдебното производство. А и каква друга да бъде за толкова жестоко убийство. Но ние ще я обжалваме, защото смятаме, че трябва да бъде до живот без право на замяна. Има много факти, че тези хора (Орлин и Пламен Владимирови - б.р.) целенасочено и упорито са изграждали своето алиби и са извършили наистина жестоко престъпление.

Изводът се извлича от самата съдебномедицинска експертиза. Някой, като чуе думата жестокост, смята, че задължително трябва да има изстрели, намушквания, рязане и т.н. Не.

Ето какво казват съдебните медици: Не може категорично да се прецизира в кой конкретен момент е настъпила смъртта на Евгения, вероятно е била в безсъзнателно състояние по време на допълнителното увиване на стреч фолиото около главата ѝ. Цялостният анализ сочи, че през времето, когато е била увивана, е била в състояние да възприема случващото се и че то води към нейния край.

Евгения няма никакво счупване при сгъването в куфара, защото не е било започнало трупното вкоченяване и крайниците ѝ са били гъвкави и еластични. На един допълнителен въпрос вещите лица казват, че това може да бъде извършено от един, но и от двама души.

- Тоест смятате, че и бащата Пламен Владимиров е участвал в убийството?

- Да, основавам се на движението на джипа на Пламен Владимиров от Перник до София и обратно към тази местност, където е намерено тялото в куфар (хвостохранилище край Перник - б.р.) То беше установено с експертиза. Той се появява в 15,14 ч на 13 октомври 2021 г. на камера, която се намира в бл. 41 в кв. “Лагера”, а Евгения и Орлин живеят в бл. 39.

В 16,08 ч се вижда джипът на Пламен в обратната посока. Съседите под Владимирови, които са свидетели по делото, не могат да определят времето, в което от дома им се чуват крясъци и се е усетило падане на земята. Свидетелката твърди, че е било 14-14,30 ч, а съпругът ѝ не може да уточни периода. Но няма как да е било между 14-14,30 ч, тъй като по това време Евгения е имала комуникация на компютъра си. Затова приемам, че бащата е участвал.

В писмените сведения по делото, които не са доказателства, Орлин обяснява, че докато са се чудили дали да я закарат в болница, е започнало увиването със стреч фолиото. За мен бащата е помагал в увиването с фолиото и в напъхването в куфара.

- Защо не го е разубедил? По делото се твърди, че той е знаел предварително за неговото намерение?

- За мен това е един напълно неясен въпрос. Сутринта преди убийството Пламен Владимиров е водил Орлин да оглеждат къде ще бъде изхвърлено тялото на Евгения.

- Стана ли ясно по време на делото какъв е бил мотивът за убийството? Единствено ревност ли е, или има пари?

- Не е само ревността, в пледоарията си коментирах и мотива пари. Свидетели, разпитани по време на съдебното следствие, обясняваха, че Евгения е имала намерение да се разведе. И един от тях - приятел на Орлин от младежките му години, каза, че той му е споделял, че при развод ще има проблем с подялбата на имуществото. Евгения и Орлин са били капарирали два апартамента, които да съединят в един. На този свидетел, за когото ви споменах, Орлин казал, че ако тя започне да се развежда с него, ще я убие. Попитах техните приятели в съда защо не са го казали в началото пред разследващите.

- Защо не са го казали?

- Имам обяснение. Когато ги разпитват, Орлин още не е обвиняем, а ние хората сме много интересни. Знаем някои неща, но не смеем да ги кажем, за да не си влошим отношенията.

Трябвало е да го обяснят на полицаите, а те ще си направят извода, който им е нужен за работата, не от клюкарска гледна точка. Но ние хората сме такива.

Когато тя е обявена за издирване, на всички им е било ясно, че един от хората, към когото ще има подозрение, е Орлин. Викат в полицията тези хора - техните приятели, и ги разпитват за взаимоотношенията между Евгения и Орлин, питат ги имали ли са проблеми и те разказват, че всичко е било окей, а после казват, че е имала паралелна връзка.

Другото, което обясняваха приятелите им, е, че през цялото време, докато са я издирвали, Орлин е бил пасивен. Обикаляли са около блока, в квартала. По време на разпитите им в съда попитах някои от тях какво точно са търсили, след като не са знаели с какво е облечена Евгения, тъй като и Орлин им е казал, че не знае. Правили са се малко на детективи, но така разбират нещата, не мога да ги укорявам.

- Кога си отива любовта между Орлин и Евгения?

- Според мен през 2021 г., когато той не я подкрепя в един труден за нея момент. Евгения е имала съмнения за здравословното си състояние. Направили са ѝ биопсия, а Орлин не е бил с нея в болницата. Разочаровала се е от него. Това го казват нейните приятелки.

Вероятно и периодът, в който двамата работят от вкъщи по време на пандемията, също е оказал влияние. Тя е имала къде да отиде да живее - при родителите си, но се е колебаела да го напусне. Може би и заради детето. При много от жените, жертви на домашно насилие, една от причините да търпят са децата. Но всъщност в името на децата резултатът е трагичен.

- Но в случая с Евгения не е имало физическо насилие.

- Да, няма физическо насилие, но това, което коментират техните приятели, е, че е имало проблем във взаимоотношенията им.

При разговорите ми с близките на Евгения разбрах, че тя не ги е споделяла с тях. Може би не е искала да тревожи баща си, който е със сравнително напреднал стадий на паркинсон.

За мен той е голям герой, защото човек в неговото състояние трудно би издържал на всичко, което чу в съдебната зала.

Майката на Евгения пък е много емоционална. Може би това е била причината да не им сподели. Не знам, а и кой би могъл да каже.

Изводите ги правим на базата на това, което виждаме. Не е искала да им каже, търсила е сама някакво решение.

Една от приятелките ѝ разказа, че Евгения й е споделяла, че иска да си наеме квартира, че се е разочаровала, защото Орлин следи телефона ѝ, че не я подкрепил, когато е отишла да си направи биопсия.

Сложно е. Все пак говорим за интелигентни и образовани хора. По всяка вероятност роля е изиграла нейната, а и неговата голяма привързаност към техния син.

Между другото голяма част от грешките, които Орлин допуска при изграждането на алибито си, са именно в тази посока, защото няма как тя да остави детето и да се скрие.

- Защо един много успешен млад човек, който е мениджър в чужда IT компания, се превръща в убиец?

- Винаги съм се опитвал да си обясня кое кара човек да бъде воден от толкова първичен нагон и да смята, че единственият начин да се разрешат проблемите е, като убие партньора си. Притеснявал се е, че ако се разведат, трябва да разделят апартамента. Има го и този момент, който не присъства в обвинителния акт, а именно користната цел. Да убиеш, за да не изгубиш голямото имане, някакъв апартамент, който са капарирали.

- Защо в нито един момент по време на делото Орлин не показа разкаяние?

- За мен не беше изненада, защото по време на процеса наблюдавах и него, и баща му.

И има нещо, което е абсолютно неестествено и го казвам отговорно, и като баща. Обикновено бащата, независимо на каква възраст е детето му, се опитва, когато то сбърка, да му помогне и той да поеме вината. В този случай няма такова нещо.

Моите доверители, родителите на Евгения, бяха при мен в кантората в деня, преди Орлин да даде обяснения пред съда. Казах им, че 99% съм убеден, че той ще защитава баща си, ще твърди, че сам го е направил, за да отърве Пламен Владимиров от тежката присъда.

И точно това се случи. В кратките си обяснения Орлин каза, че са се скарали с Евгения, тя се е обърнала, паднала е и си е ударила главата. Обикновено бащата ще стане и ще каже, че той е извършил престъплението. Ще каже: Аз съм авторитет пред него, той изпълняваше моите напътствия.

Може да си изгради и собствена версия, че е дошъл, защото са се скарали, как е видял, че му е изневерявала, и т.н. И щяха да го осъдят.

Изключително съм впечатлен от позицията да жертваш детето. Или пък бащата е бил толкова убеден, че съдът няма да му постанови тази толкова тежка присъда. Защото доживотен затвор е много тежко наказание. Той трябва да изтърпи 20 години, за да поиска от съда да му я замени с 30 години затвор.

- Дали присъдата ще остане такава и след ВКС?

- Ще се борим, ще извадим пак аргументите. Делото не е приключило, това е само първата инстанция.

Нашето притеснение беше, няма да го крия, че съдът може да приеме, че престъплението на Пламен е лично укривателство, което го освобождава от наказателна отговорност.

- Как си обяснявате хладнокръвието, което Орлин Владимиров демонстрира през месеца, докато приятелите, а и полицията издирват Евгения?

- Всъщност той е избягвал да се среща директно с приятелите си. Комуникирал е с тях в мобилни приложения и се е интересувал докъде е стигнало разследването, но се е опитвал да отклони под различни предлози срещи очи в очи. Явно се е притеснявал, че няма да може да се овладее.

Другото, от което през цялото време се е интересувал, докато Евгения е обявена за издирване, е къде приятелите им са виждали, че има камери.

- Надявал ли се е, че може да се измъкне?

- Според мен на това се е надявал, защото не се ли намери тялото, няма и убийство. Няма труп, няма престъпление.

Но бащата Пламен е бил притеснен, не е успял да го изхвърли така, че да се потопи във водата.

- По делото има и още един детайл, който като че ли не беше много коментиран в медиите, но вие му отделихте внимание в пледоарията ви - телефонът на Евгения е намерен от мъж, който го носи в сервиз, за да го отключат, а после той да го подари. Нарекохте това низка постъпка. Защо?

- Наистина ме възмутиха действията на свидетеля, който е намерил телефона на Евгения. Това е объркало полицаите, а и не е морално. Намерил телефон на улицата и ще го подарява на сина си за Коледа. Нормално ли е?

Убеден съм, че когато се намери такава вещ, трябва да се предаде.

А и поведението на този господин в съда беше нагло. Той дори не можеше да осъзнае каква беля е направил. Защото, когато телефонът се включва от района на Банкя, полицаите започват да търсят там.

Разследващите много бързо са стигнали до извода, че Орлин е съпричастен, но са нямали доказателства, за да му повдигнат обвинение, а с действията си този господин ги е затруднил.

- Не може да не направи впечатление, че делото приключи на първа инстанция доста бързо.

- Делото е сложно, но наистина е важно да се каже, че то приключи и в досъдебната, и в съдебната фаза в кратки срокове. За мен така трябва да приключват всички дела.

- Медийният интерес оказа ли влияние?

- Вероятно и той е оказал влияние, но хората трябва да знаят, че делата трябва да приключват в такива срокове. Трябва да отбележим, че и защитата на подсъдимите имаше коректно отношение в тази посока и не направи опити да отлага делото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари