73 години Държавен резерв

0
На 17 ноември се навършват 73 години от създаването на Държавния резерв
На 17 ноември се навършват 73 години от създаването на Държавния резерв

На 17 ноември се навършват 73 години от създаването на Държавния резерв

Основан през 1950 г., Държавният резерв има за цел да осигури помощ и сигурност за обществото в отговор на различни кризи и бедствия. Той се явява стабилен фонд от суровини, стоки и материали, които са на разположение на гражданите при необходимост за бързо и ефективно реагиране и овладяване на последствията от кризисни ситуации.

На 17 Ноември през 1950 година с Указ на Първото Народно събрание е създаден българският Държавен резерв под наименованието „Държавно снабдяване и държавен резерв“. След редица промени и попадане в обхвата на различни институции, през юни 2001 г. структурата е преименувана на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

През годините ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“ е изиграла ключова роля в подпомагането на обществото по време на природни бедствия като наводнения, земетресения, горски пожари, суша и бури. Агенцията също така е осигурила необходимата помощ при други спешни ситуации като кризи и пандемии.

Само за последните 5 години са раздадени 3 539 960 литра бутилирана питейна вода, 104 076 кг консервирани храни, 60 000 броя лични предпазни средства, 2440 литра дезинфектант, 2 200 броя медицински изделия, 1 200 броя болнично и домакинско имущество на различни общини и държавни институции в страната. Хуманитарната помощ, предоставена от ДАДРВВЗ в чужбина включва 500 000 литра вода, 120 тона храни, 12 000 опаковки лекарствени продукти, 127 862 броя медицински изделия, 20 000 литра дезинфектанти, 60 000 броя лични предпазни средства и 7 082 броя болнично домакинско имущество (палатки, спални чували, електрически генератори, походни легла, спални комплекти).

Агенцията отговоря за изпълнението на държавната политика в областта на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, като осъществя надзор върху създаването, съхраняването, ползването и възстановяването на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти с цел осигуряване на снабдяването с течни горива в случаите на затруднение на доставките в страната.

Благодарение на ДА ДРВВЗ хиляди хора са получили необходимата помощ и сигурност, за да преодолеят последствията от кризи, бедствия и аварии. Стабилността на резерва и готовността на работещите специалисти в него са основна част от националния план за борба с бедствията.

На 73-годишнината от създаването на Държавния резерв нека изразим благодарността си към всички, които са участвали в тази нелека задача и са помогнали да се поддържа стабилността и сигурността на обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Да Видяхме
    Извадиха за Ковид пандемията мухлясали дюшеци и изгнили защитни облекла.Есин господ знае респираторите дали вършеха работа,а обдишващите апарати всъщност диста ефективни защото работеха и без ток бяха някъде узнесени и продадени,а складовете празни за кризата.Този който позволи рази работа безконтролна и даде мълчаливо съгласие вече трябваше да лежи втора година във затвора Такова нещо още няма.Играят със зърно и горива.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари