40 земетресения е имало у нас през 2022 година

1
В България няма регистрирани земетресения през последните 24 часа
В България няма регистрирани земетресения през последните 24 часа

В България няма регистрирани земетресения през последните 24 часа

Нямаме регистрирани земетресения през последните 24 часа на нашата територия, а през изминалата седмица имахме слаби трусове, с магнитуд между 2 и 2,7. Най-силният беше 3,2 по Рихтер. През цялата година се наблюдават такива земетресения. През 2022 г. имаме около 40 земетресения, от които най-мощното беше с магнитуд 4,5. Това е обичайно, средно силно земетресение. Това каза сеизмологът доц. Пламена Райкова в ефира на NOVA.

По думите ѝ епицентърът на труса в Турция е бил на повече от 1000 км от нас. "Земетресението в Румъния е на дълбочина от 10 км. Сравнително плитко е и не е свързано с Вранча, в друга сеизмогенна зона с относително слаба сеизмичност. С магнитуд 5,2, то беше усетено слабо във Видин, Враца и София. За нашата територия, тъй като трусовете са относително плитки, оповестяването може да допринесе за паника, защото говорим за секунди преди реализиране на земетресението", обясни тя.

Според нея правилната реакция при трус е важна и обучението трябва да започне от училище. "Трябва в такъв случай да сме до стабилна стена, но да няма неща, които да ни затрупат. Хората не бива да са близо до прозорци, нито да се тича по стълбите, да се изчака", призова сеизмологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    русенка
    Преди няколко минути пак заклати.
  • 0
    1
    Jornalqta
    Romaneshti pak klati bubeshti i zasilva
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари