40 служители на "Винпром Русе" вече шести месец са без заплати

3
Нови собствениците са придобили фабриката през март, но от тогава не са плащани възнаграждения
Нови собствениците са придобили фабриката през март, но от тогава не са плащани възнаграждения Видео: Bulgaria ON AIR

Близо 40 служители на "Винпром Русе" вече шести месец са без заплати. 

Нови собствениците са придобили фабриката през март, но от тогава не са плащани възнаграждения.

Росен Петров е от дългогодишните служители на "Винпром Русе". В края на месец май напуска, защото е без заплата от януари. СНХ: Росен Петров - "Просто нямам никакви доходи. Лоялност, разбиране, че тръгват трудно нещата, но до едно време. Имам заем, който изплащам и това ми е тежко", каза Росен Петров, предава Bulgaria ON AIR.

Проблеми в предприятието е имало още от миналата година. А след напускането на част от служителите, там остават предимно пенсионери, или хора пред пенсия.

"От септември до декември новият собственик погаси заплатите на по-голяма част от работниците. Но има и такива, които са пенсионери. и очакват по 8 или 9 брутни заплати, за тях още няма такова нещо", допълни той.

Няколко сигнала от работници вече има подадени и към местната структура на КНСБ, която да се заеме с проблема. Ощетените работници са близо 40 души.

"Това, което в нашите правомощия сме предприели в най-кратки срокове. е да бъде свикано извънредно заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество. Наистина, тревожно е това, което се случва – работници да стоят толкова месеци без да бъдат възнаградени за труда, който те са положили", коментира областният координатор на КНСБ - Русе Боянка Димитрова.

Сигнали са подадени и до Областния управител и кмета на Русе.

"Всичко това, което установим, да се изготви протокол и да се изпрати в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който вече да го разгледа подробно и да вземе своето решение, така че ние сме се ангажирали с този проблем. Дирекция "Инспекция по труда" е дала предписания, които една част са изпълнени, но сега е дала и нови предписания, които, доколкото разбрах, са над 100, които тепърва трябва да бъдат изпълнени, да видим какви са проблемите и да могат да бъдат изпълнени наистина", сподели областният управител на Област Русе Борислав Българинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари