37 години от построяването на телевизионната кула в Русе

3
Панорамната гледка от кафе-сладкарницата е само романтичен спомен за по-възрастните русенци
Панорамната гледка от кафе-сладкарницата е само романтичен спомен за по-възрастните русенци Снимка: Явор Мичев

Панорамната гледка от кафе-сладкарницата е само романтичен спомен за по-възрастните русенци

Телевизионната кула в Русе се извисява над дунавската столица на 204 метра височина. Построена на хълма Левента, известен още като Саръбаир, на 150 м надморска височина, до 2001 г. тя е най-високата телевизионна кула и на Балканския полуостров.

Днес отбелязваме 37 години от емблематичния ден, когато Русенската кула – символ на града, се извисява величествено над хълм Левента (Саръбаир).

Строежът ѝ започва през 1975 г. по проект на арх. Стилян Титков, арх. Евлоги Цветков, инж. Иван Янтахтов и инж. В. Василев. 11 години по-късно, през 1986 г., кулата е завършена, а на 7 май 1987 г. е тържествено открита.

От новопостроената кула потеглят сигналите на двете програми на БНТ, съветската телевизия и трите програми на Българското Радио. Нейните 180 метра (впоследствие 210 м., а след реконструкция 204 м.) се превръщат в портал към света за русенци.

На 107 метра височина се помещава култовото заведение "Панорама" – кафе-сладкарница, предлагаща не само вкусни изкушения, но и спираща дъха гледка. При ясно време от нея се разкриват Карпатите на север и Стара планина на юг. За съжаление, емблематичното място е затворено поради липса на авариен изход.

Днес панорамната гледка от кулата е само романтичен спомен за по-възрастните русенци, които с носталгия си спомнят плюшените червени канапета, мелбите и петифурите, с които са се наслаждавали на гледката.

Въпреки че емблематичното кафе е затворено, Русенската кула остава символ на града. Нейният силует е емблематичен за Русе и напомня за славното минало и величието на българския инженерен дух.

Историята на кулата е жива в спомените на русенци. Тя е символ на една епоха, на мечти за по-високи гледки и по-широки хоризонти.

Може би един ден емблематичното кафе "Панорама" ще отвори отново врати, за да посрещне нови посетители и да им подари незабравими гледки. Дотогава кулата ще продължава да се извисява над града, напомняйки ни за славното минало и вдъхновявайки ни за бъдещето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    До 6 ти
    Голяма си ливада
  • 3
    6
    аман от „професори“
    Единственото средство за евакуация на кулата е аварийно стълбище с ширина под 1 метър и наклон от 45 до 70 градуса. Асансьорите не могат да бъдат средство за евакуация , особено при земетресение и пожар! Хайде сега представете си тълпата да хукне надолу по това метално стълбище, още на първата площадка няма да разберете главата и крака, който ще видите най-отгоре на купчината дали са на едно тяло! Много бързо забравихте какво стана в „Индиго“ на далеч по-широко и малко стълбище! Изказвате се точно толкова „компетентно“ колкото и за мълниезащитата на открити пространства! Ама то си е присъщо на българина: Само бъпгаринът може: 1. Да дава акъл без да разбира. 2. Да прави всичко без да е учил за него. 3. Да иска европейска заплата без да работи. 4. Да чака друг да го оправи. 5. Да даде половината си заплата за лотарийни билети и после да излезе на протест за цената на тока.
  • 4
    5
    бандера
    Сега милиционерите я ползват само за подслушване!
  • 18
    4
    ElectroMagnetic Interference
    Хмм. А как в Берлин, Торонто, Сиатъл и други високи кули си имат работещи (дори въртящи се) ресторанти? Аварийните им изходи са тунели. Вътре в такива сгради не се допуска влизането на хора с инвалидни колички, пушачи, домашни любимци. А познайте дали такъв бизнес би бил захвърлен ако тази кула се намираше в София в Борисовата градина?
  • 15
    3
    ...
    Значи изхода бил "проблема", засега. Но после, може да отвори врати, да отлеят един авариен изход успоредно и да отговорят на изискването. Как само правят хората на кръгли идиоти ! Кажете, че сте я продали за жълти стотинки и държавата няма думата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари