35-метрови автовлакове заместват стандартните камиони в Европа

3
Специалните транспортни средства са с две ремаркета
Специалните транспортни средства са с две ремаркета Снимка: linkedin

Специалните транспортни средства са с две ремаркета

Скандинавските страни станаха пионери на европейския пазар на товарни превози с т.нар. автовлакове, които са с дължина 34.5 метра, което е с почти 9 метра повече от стандартните камиони в Европа, пише Факти.

Финландия стартира този сегмент на транспорта преди пет години. Швеция започна да го заимства миналата година. Там от 1 декември 2023-а такива дълги камиони вече са напълно законни. Това се случи след като тестовите дълги камиони показаха добри резултати и значително увеличаване на обема на транспортиране.

Въпреки повишеното натоварване не са нарушени нормите за осово тегло и не е регистриран агресивен "удар" върху пътната настилка. При този начин на транспортиране емисиите от двигателя се оказват значително по-ниски, отколкото биха били, ако се използват два влекача с ремаркета. Сега шведският опит се изучава и в други страни в Европа.

Подобна технология се подготвя за пускане и в Нидерландия. В началото на тази година и Дания взе курс за използване на авто влакове за дълги разстояния, като към момента те са в тестови режим на движение.

Първоначално този вид превози започна с автовлака Scania R500 Highline с дължина 25.25 метра и общо тегло под 60 тона, който обслужваше трасе между Финландия и Швеция. Тогава камионът бе само с едно ремарке.

Когато превозните средства с дължина 34.5 метра и общо тегло 74 тона бяха разрешени за движение по пътя, беше монтирано и допълнително теглително полуремарке, което увеличи транспортния капацитет с още 9 метра.

В новите габаритни размери автовлакът се вписва добре в завои, преминава през кръстовища без никакви проблеми, като в същото време пътната безопасност на автовлаковете е на същото ниво като тази на обикновените TIR-ове.

Разбира се, спирачният път става малко по-дълъг. Ето защо такива превозни средства се обозначават със специални знаци с големи черни букви LONG на жълт фон в червена рамка. Те се виждат отдалеч и това действа като предупреждение за другите участници в движението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Напомням
    В Европа може. Там ще им оставят една лента за тях само. Ама в България при наличието на 1 пътна лента в посока, при това на международен път, как ще стане? Като се наредят 2-3 такива и почнат да се движат с 60км/ч изпреварването ще стане МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА.
  • 4
    3
    Джери
    Защо Интермодалността не проби в Европа? Отговорът е много прост. Това ще намали печалбите на най-богатите компании в Европа, а именно производителите на камиони. В края на 21-ва година компаниите Daimler, Iveco, Man и Scania под шапката на Volkswagen отделиха товарния бизнес и излязоха на борсите. Сякаш са знаели за последващата война в Украйна през 22-ра. Те изоставят бизнесът си в Европа и го изнасят отвън да го развиват. Да му мислим ние!
  • 15
    2
    LONG проблем
    Тия автовлакове са само за Беленския баир да ги тестват. Особено, пък как ли ще се върти през кръговото при "Беленската торта"? Скандинавските страни може и да имат пътища за такъв вид тирове, ама за Балканските страни бая зор ще видят из въртоглавите дефилета и планински завои.
  • 10
    1
    Коко
    И като стъпнеш с това возило в Румъния на кантара ще настане приключение Васил няма толкова дълък метър много ама много пари
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари