24% от младите хора у нас бездействат

0
Над 20% от младежите са безработни
Над 20% от младежите са безработни Видео: БНТ

България е на трето място в Европейският съюз по брой младежи, които нито работят, нито учат. Оказва се, че 24 на сто от младите хора у нас бездействат. Това стана ясно по времена кръгла маса за младежката безработица.

Основен проблем пред младите е слабата информираност за различните програми за заетост, които предлагат работа. Неправителствени организации помагат като посредници между държавата и младите безработни.

Димитър Панчев, сдружение “Младежки глас”: “Насочваме ги към бюрата по заетостта, които работят с европейската гаранция за младежта, за им намерят квалификация и работа.”

За да помогнат на младите хора да си намерят по-лесно работа, експерти от Министерството на младежта и спорта организират мобилни екипи, които консултират на място безработни младежи от цялата страната.

Калин Каменов, зам.-министър на Министерство на младежта и спорта: “Има практики в София, които вече сме тествали модела, но след като подпишем този месец или началото на следващия месец споразумението ще покажем, че това е възможно и не е толкова трудно колкото си мислим.”

Лили Мичева завършва висшето си образование в две специалност. Когато ѝ се налага да търси работа, намира след 4 месеца, и то не по специалността. Според Лили тя е една от късметлиите, защото на нейни приятели търсенето на работа им е отнело повече от година.

Лили Мичева: “Лично на мен ми е все още трудно и все още търся. Занимавам се с най-различни дейности като цяло близки до това, което съм завършила.”

Според Лили решението на проблема с намиране на работа по специалността след завършване на висше образование за младежите е да знаят ясно какво искат да работят. Важно е да не отказват след първите трудности и да преследват целта си, дори да нямат време за това, защото работят за препитанието си както прави и самата тя.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари