200 деца от Украйна са записани в български училища и градини

0
Основна пречка е изясняването на здравния статус на децата. Много се бавят резултатите от изследване за полиомиелит
Основна пречка е изясняването на здравния статус на децата. Много се бавят резултатите от изследване за полиомиелит Снимка: БГНЕС / Архив

Едва 1/5 от украинските деца, заявили, че искат да ходят на училище или детска градина в България, са реално записани

Това предаде bTV, позовавайки се на справка на Министерството на образованието.  От там посочват, че основна пречка е изясняването на здравния статус на децата. Много се бавят резултатите от изследване за полиомиелит.

От началото на войната над 34 хил. деца от Украйна са влезли в България. Подадени са 900 заявления за записване за училище или градина. Едва 200 са записани.

Не е ясно колко реално ходят на училище, защото без тест за полиомиелит могат да учат само дистанционно. Самото изследване отнема 14 дни, обясниха от центъра по заразни и паразитни болести.

В същото време очакванията са на есен желаещите да се увеличат.

Пред учители и директори стои и въпросът как украинчетата да завършат учебната година и ще държат ли приравнителен изпит по български език. Вероятно Украйна ще признае за служебно завършена учебната година за всички деца, казват от образователното министерство.

От министерството обясниха, че в момента изработват инструкции как двете образователни системи да се приравнят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    do Мия
    po skoro: "gorkite deca - shte poluchat bulgarsko obrazovanie deto stiga samo do upotrebata na instagram i tiktock i nishto nqma da znaqt za jivota i shte budat zavursheni oligofreni i narkomani"
  • -4
    1
    Мия
    Горките деца, за нищо ни са виновни, а трябва да носят тежестта на войната! На никого не го пожелавам,!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари