144 000 души имат право да гласуват в община Русе

0
324 секции ще бъдат разкрити за изборите в Русенско
324 секции ще бъдат разкрити за изборите в Русенско Снимка: Dunavmost

324 секции ще бъдат разкрити за изборите в Русенско

Без проблеми протича подготовката в Русе за предстоящия на 9 юни вот 2 в 1, това заяви заместник областният управител Георги Георгиев при среща с отговорните институции за изборите.

„Създадена е пълна организация за реагиране във всяка една ситуация, така че да се избегнат каквито и да е възможности за манипулиране на вота. Хората, които ще отидат до урните, трябва да са убедени, че техният глас ще бъде зачетен и той има значение“, каза Георгиев.

Заместник областният управител увери представителите на различните ведомства, че както по време на предизборната кампания, така и в самия изборния ден ще има дежурен екип от институцията, който ще реагира в случай на сигнали от страна на гражданите. Той посочи още, че взаимодействието между екипите на Областната администрация и Районната избирателна комисия /РИК/ е на отлично ниво. Вече са раздадени на общинските администрации предварителните избирателни списъци, по които те ще работят. Те ще могат да заличават хора, които нямат право на вот – напуснали населеното място, заявили, че ще гласуват по настоящ адрес или починали. По искане на гражданите в списъците могат да се отстраняват допуснати непълноти и грешки.

Ден преди изборите всяка секционна комисия ще получи актуалните избирателни списъци от съответната община в присъствието и на представител на РИК.

По предварителни списъци в областта имащите право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители са 200 513, като най-много те са в община Русе – 144 201, а най-малко в Ценово – 4 166. На второ място по брой избиратели са Ветово с 12 183 гласоподаватели, а на трето Бяла с 11 087. В останалите общини бройката на гласоподавателите е следната: Сливо поле – 9 906, Две могили – 7 424, Иваново – 6 824 и Борово – 4722.

Същевременно броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 861 души по-малко или общо 193 652 души ще могат да дадат мнението си кой да ни представлява в Европарламента. Тази разлика се дължи на факта, че право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат български граждани, които са живели най-малко през последните 3 месеца в страната или в друга държава-членка на Европейския съюз. Също важи и за граждани на други страни от ЕС, имащи статут на продължително или постоянно пребиваващи в България.

Колкото до секциите, които ще бъдат разкрити в областта, се очаква техният брой да е 324, като в близо 90% от тях или в общо 287 се предвижда да се гласува машинно. Най-вероятно през следващите седмици ще бъдат разкрити и нови секции – например в болници и други социални институции. Споменатите данни са по предварителна информация. Тепърва предстои определянето на подвижните секции, както и на тези в социални институции и болници, което ще доведе до увеличаване на общия брой на секциите.

Срещата се проведе в Областната дирекция на МВР и бе инициирана от директора на ОДМВР ст. комисар Пламен Първанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Гневен
    Записах си всичките водачи на листите. Като падне Путин всичките ще ги окачим по дърветата в Русе, да ги гледа народа кои му направиха живота зъл и мизерен.
  • 0
    8
    Балканеца
    Гледах водачите на листите - колебая се между шлосера и Чикагото.
  • 2
    7
    ГЛАСУВАЙТЕ!!!
    И не забравяйте - нито един глас за отрепките от Пеевски Подлоги/Доносническа България - най корумпираната и продажна измет, която някога е съществувала в България!
  • 0
    6
    Граждани на Русе
    Ще гласуваме ! Не се притеснявайте , които и да сте ! Ще гласуваме , защото сме цивилизовани , а не маймуни .
  • 7
    5
    До 3 и 4
    естествено ще гласуваме. Ще гласувам за този водач на листа, който е русенец, чийто бизнес е в Русе, който живее, работи и осигурява работни места в Русе. Няма да гласувам за някакво софийско мекере, за пореден път парашутист в Русе, който за 10 месеца не го видяхме в Русе. Няма да гласувам и за другия наглец, изгонен позорно от листата н Шумен и натресен ни в Русе. А и нали Корнела не искаше да има безкрайни и доживотни депутати. Даже май устава проени. Ама устава на Корнелското БСП има два дяла - дял за противниците и критиците на кака Коки приватизаторката и друг дял - за нейните послушни лакеи. За вторите устава не се прилага
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари