10 000 лева глоба за незаконното ползване на вода

23
Всяко жилище задължително с водомер
Всяко жилище задължително с водомер

Всяко жилище задължително с водомер

Всеки живеещ в сграда в режим на етажна собственост трябва да има монтиран водомер. Такъв трябва задължително да бъде монтиран и на всички сградни водопроводни отклонения. Монтирането на водомерите трябва да стане в срок от 24 месеца от влизане в сила на Закона за водоснабдяването и канализацията, повторно качен след ревизия за обществено обсъждане.

Предишният вариант предвиждаше този закон да влезе в сила от 31 март тази година. Сега в проектозакона дата не е посочена, а само е записано, че той влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник. В проекта пише още, че периодичността на проверките на индивидуалните водомери е 10 години, а инсталираните нови водомери и подменените такива трябва да имат възможност за дистанционно отчитане. При отклонение от изискванията за качествата на питейната вода, подавана във водопроводната мрежа, ВиК операторите информират органите на държавния здравен контрол, кмета на съответната община, потребителите и областния управител и предприемат мерки за установяване на причините и отстраняване на несъответствията, пише още в закона.

Посочена е социално поносимата цена на водата. Тя е налице, когато нейната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м на едно лице, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство за съответната административна област по данни на Националния статистически институт на годишна база.

Фирма или физическо лице, които незаконно ползват вода, ще се наказват със санкция от 2000 до 10 000 лева.

За нарушаване на ВиК мрежата пък глобата ще бъде от 500 до 5000 лева, но ако това извърши строителна фирма, санкцията е от 10 000 до 25 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Любомир Великов
    Бития бит,ебания ебан.
  • 4
    10
    Някой
    Заслужавате всяка гавра над вас,защото сте предателски народ (боклуци).
  • 8
    9
    NISHI
    Попитах се защо се събуди такава съпротива в мен, при положение че е логично да имаш водомер вкъщи и той да се отчита. Текста е написан просташки, и заплахата още в заглавието.
  • 6
    8
    Русенец
    Примката се затяга...
  • 21
    7
    Мери
    Точно сега ми се обадиха че 10г.е минало и да сменям водомера никой не пита имаш ли възможност кой циганин ще накараш да смени само обикновените българи ни тормозят ,закон за беззащитни няма
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари