Зимата ще си покаже рогцата във вторник

2
Застудява от неделя, а първият сняг го очакваме във вторник
Застудява от неделя, а първият сняг го очакваме във вторник Видео: Дарик радио

По-студени въздушни маси от Централна Европа ще понижат температурите, първия сняг можем да очакваме във вторник и отчасти в сряда.

Синоптичната комисия потвърждава прогнозите от вторник за застудяване и валежи от сняг в началото на декември. Според моделите, валежите ще бъдат по-малко, а сняг ще вали главно в Предбалкана, по Високите западни полета и в планините, информира Дарик радио.

Мощен антициклон, разполагащ се над Централна Европа, ще запрати студен въздух над Балканите от вторник нататък и в комбинация с по-ниско налягане над Средиземноморието ще се създадат условия за валежи, на места и от сняг.

В събота ще е предимно облачно и на много места ще превали дъжд, в неделя вече ще е по-студено, но без валежи, както и в понеделник. 

Във вторник ще започнат превалявания, първоначално на места от дъжд, които в течение на деня ще преминават в сняг. Ще вали и в нощта срещу сряда и отчасти в сряда, като валежите ще започнат първо на запад и северозапад, а по-късно ще превалява и в Южна България.

Според моделите, тънка снежна покривка ще се образува на места в Северна България, в Предбалкана, по Високите полета на Западна България, както и в планините, разбира се. 

В района на София се очаква във вторник да превали дъжд, мокър сняг и сняг, да се образува тънка снежна покривка от 2 - 3 см.

Може да е напълно достатъчна да проведем един бой със снежни топки по кметството, където замислят ново повишаване на автомобилните и други данъци, явно свързвайки го с понижението на температурите.

В сряда валежите бързо ще спират и до края на следващата седмица не се очертават нови валежи. Температурите постепенно ще се повишават и и главно на изток ще надхвърлят 10, 12 градуса.

Сутрешните минимални температури през следващата седмица на много места ще паднат и под нулата.

По-сериозни валежи, засега от дъжд, се очертават около 10 - 12 декември, когато моделите показват дълбок циклон, който преминава през страната.

Но за момента, освен застудяването през следващата седмица, не се вижда нов период с ниски зимни температури, вероятно отново ще имаме дневни температури по-високи от обичайните за средата на декември.

Синоптичната комисия коментира идеите за повишаването на автомобилните данъци в София, като призовава Общинския съвет да не гласува в подкрепа на това повишение. Това е второто повишаване на тези данъци за две години, което според комисията, очертава връзката между климатичните промени и увеличаването на данъците.

Но докато за природата важат закони и сили, които не са ни подвластни, то по отношение на решенията на Столичния общински съвет ние можем да оказваме влияние като кажем "не" на неаргументираното предложение за нови автомобилни данъчни ставки. 

Защото Синоптичната комисия смята, че трябва да има прогнозируемост, трябва да има смисъл и трябва да има по-голям обществен дебат и по тази тема, както и по темата за системата "Бонус-малус" за гражданската отговорност.

А иначе, зимата за малко ще покаже рогца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари