Зимата отново ни изненада

1
От Община Русе признават, че действително е имало проблем
От Община Русе признават, че действително е имало проблем

Рекорден брой пострадали пешеходци имаше днес заради непочистени улици в Русе.

Причината е падналият рано сутринта сняг, който за кратко заледи настилките и тротоарите в града. В рамките на три часа екипите на „Спешна помощ“ са обслужили близо 40 души, които са получили наранявания след подхлъзване и падане.

Първият сигнал е подаден малко преди 7.30, когато мъж в центъра на Русе получава черепно-мозъчна травма след падане до сладкарница „Неделя“. До обяд екипите са откарали близо 40 души до болницата със счупени ръце и крака и наранявания на главата. Повечето от пострадалите са на възраст над 50 години, пише Русе Медиа.

„На всяка трета минута се получава сигнал, дори екипите не могат да се завърнат до централата, а в движение им се подават адресите. Дежурните диспечери едва смогват да изпращат коли. За жалост имаме дори и колеги от екипите, пострадали с натъртвания, отивайки към самите адреси. Всички тези пострадали пациенти са по улиците на Русе, в близост до домовете си, в централната част на града, между блоковите пространства.

За съжаление се наложи някои от пострадалите да изчакат по-дълго време помощта на нашия екип, тъй като просто всички са заети“, разказа Анюта Балевска от ЦСМП-Русе.

Русенци също споделят, че придвижването им сутринта е било истинско изпитание. Някои дори са получили мускулна треска в опитите си да не се подхлъзнат и да запазят равновесие.

От общината признават, че действително е имало проблем. Не са успели да почистят, тъй като снегът е завалял сутринта, когато хората са отивали на работа.

„Докато започне осоляването в светлата част на денонощието, навалелият сняг, колкото и малък да беше, направи заледени участъци и от пътното платно, и от тротоарите. В момента вече ефектът се вижда, тъй като беше хвърлено достатъчно количество сол върху уличната мрежа. Тротоарните площи се почистват ръчно и затова там ефектът е по-бавен. Снегът не беше много голям, но за съжаление започна точно тогава, когато всички хора тръгнаха на работа и затова имаме такива инциденти“, обясни директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров.

Изкарана е била цялата наличната техника на територията на общината – 16 машини в града и 16 извън града. Не е използвана допълнителна техника, защото тя е за почистване, а не за разхвърляне на сол.

След спирането на снега в ранния следобед обстановката вече е нормализирана.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари