Журналистка блокира поръчки за 900 милиона лева

0
Фирмата й сякаш се занимава основно със спиране на обществени поръчки
Фирмата й сякаш се занимава основно със спиране на обществени поръчки

Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лв. с ДДС блокира журналистката Росица Александрова Кирева от Хасково, информира Актуално.

Три от спрените процедури чрез едноличната ѝ фирма "Рос БГ", регистрирана в бургаски апартамент, са обявени от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лв. без ДДС (или 872 888 041 лв. с ДДС). Другите две са на община Велинград.

Фирма "Рос БГ" е създадена през януари месец тази година. Дружеството е с 1000 лева капитал и е активирано два месеца след учредяването му. Дейността му досега сякаш основно се състои в спиране на обявени обществени поръчки. В Търговския регистър фирмата е вписана с многостранна дейност.

С нулев опит в каквото и да е строителство "Рос БГ" ЕООД спира първо процедурата за Проектиране и строителство на Централна гара София и ж.п. участък Централна гара София – Волуяк. С жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я спира на 15 март, като тя и дотогава е спирана от други фирми. А поръчката е с прогнозна стойност 170 500 000 лв. без ДДС.

На 11 април "Рос БГ" подава жалба срещу поръчка на община Велинград за реконструкция на общински пътища на стойност 2 611 569 лв. КЗК отказва да образува производство, но и до днес поръчката не е рестартирана.

Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна – за реконструкция на улици. Тя е с прогнозна стойност 1 828 048 лв. и КЗК обявява за незаконно решението за нейното откриване.

На 21 май "Рос БГ" подава жалба срещу друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лв. без ДДС за модернизация на железопътен участък Костенец – Септември.

На 12 юни пред КЗК е "маркирана" трета железопътна поръчка с прогнозна стойност 195 424 175 лв. без ДДС. Тя е за проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив – Бургас.

Може само да се гадае каква е целта на цялата тази дейност, защото инвестицията в тези обжалвания никак не е за пренебрегване.

Досега по четирите образувани в КЗК производства тя е платила не по-малко от 16 900 лева. Отделно са плащанията ѝ за производства пред Върховния административен съд. Отделно са разноските пред КЗК и от ВАС.

По всички жалби журналистката е поискала от КЗК да наложи временна мярка "спиране на производството". Антимонополната комисия ги е отхвърлила с мотив, че спирането им би оказало негативно въздействие върху както върху възложителя на обществената поръчка, така и върху обществото. Тя се произнася, че поръчките на НКЖИ са от изключителна важност и стратегическо значение в регионален и национален мащаб.

Подчертава, че възложителят няма право да сключи договор с избрания за изпълнител участник, преди да влязат в сила всички решения по процедурата. Тоест, дори процедурата да не бъде спряна и по нея да има постановено решение за определяне на изпълнител, интересите на жалбоподателя ще бъдат защитени в достатъчна степен до решаване на спора по същество.

И трите решения на КЗК да отхвърли исканията за спиране на производството са обжалвани пред ВАС, където също са отхвърлени.

Междувременно КЗК е оставила без уважение по същество жалбите на "Рос БГ" ЕООД по трите процедури на НКЖИ, но и тези решения на Комисията подлежат на обжалване пред ВАС.

До днес нито една от петте поръчки не е разблокирана, като се има предвид, че за участъка Костенец – Септември тя е обявена преди повече от година, за Пловдив – Бургас е започнала в края на ноември 2017 година, за София – Волуяк е стартирана в началото на ноември. На община Велинград поръчките са от март месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата ми винаги е отворена за вас. Излизайте...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари