Живка, която скочи бременна от 4 етаж, залюбила ром от "Трите гълъба"

0
Роднините й са се обаждали и са се интересували от дали бебето ще оцелее /снимката е илюстративна/
Роднините й са се обаждали и са се интересували от дали бебето ще оцелее /снимката е илюстративна/ Снимка: БГНЕС

До пет дни 14-годишната родилка, която скочи от четвъртия етаж на Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе, оцеля и роди здраво бебе ще бъде изписана от болницата.

Това съобщи пред „Монитор” началникът на комплекса д-р Георги Хубчев. По думите му състоянието на Живка Т. е много добро и няма причина тя да бъде задържана по-дълго в отделението.

Момченцето й обаче може да бъде изписано след нея, каза завеждащата на неонатологията в Русе доц.д-р Нина Радкова. Макар че засега няма основание за тревога, лекарите искат бебето да бъде под наблюдение поне още седмица.

Медиците все още не позволяват на майката да кърми момченцето и то е на изкуствено хранене.

14-годишната ромка е посетила неонатологията да види за първи път бебето си. Тя не давала никакви признаци на притеснение или неудобство от това, че в понеделник е вдигнала на крак лекарите с нелепия си опит да си ходи вкъщи, но не през вратата, а чрез скок от четвъртия етаж.

Трудно възприемала ситуацията и се смеела, когато я питали защо е постъпила така. Предполага се, че е искала да слезе по декоративните панели на сградата като по стълба, но не се е задържала и е паднала на козирката над входа.

Живка е от Бургаско, но от месеци живее в русенската ромска махала „Трите гълъба” при мъжа, с когото съжителства на семейни начала.

Роднините й са се обаждали по телефона в неонатологията и са се интересували от състоянието на бебето и дали ще оцелее.

Директорът на дирекцията за социално подпомагане в Русе Росица Иванова каза пред „Телеграф” че проучват случая с 14-годишната родилка. Специалисти вече са се срещали с нея и са разговаряли. Предстоят срещи с близките на момичето.

„Не можем да предприемем мярка за закрила преди да сме проучили напълно случая”, каза Иванова.

Живка скочи от четвъртия етаж на АГ комплекса в понеделник към 8:30 часа. Предния ден вечерта тя постъпила с контракции и била приета в отделението, но на сутрешната визитация заявила, че иска да си ходи.

Лекарите й обяснили, че няма как при състоянието й да я пуснат у дома и че трябва да я наблюдават. Пет минути след визитацията Живка вече била тупнала на козирката на сградата.

През прозореца я видели д-р Хубчев и д-р Велков, които тъкмо се канели да влизат в операция. За да спасят живота на ромката и бебето, бе сформиран екип от десетина лекари – хирурзи, ортопеди, неонатолози, които присъстваха на секциото, направено от д-р Хубчев.

Момченцето се роди с тегло 2200 грама и с дължина 49 сантиметра. След скока от четвъртия етаж майката се отърва само със счупена ръка.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари