Жители на село в Русенско се молят при всеки дъжд

0
Жители на село в Русенско се молят при всеки дъжд

В русенското село Юделник се молят при всеки по-обилен дъжд природата да се смили над тях и да ги пощади от сериозни поражения. След снощния порой хората излязоха на улицата, тъй като част от мазите, дворовете и гаражите им останаха под водата, предава "БГНЕС".

Само за пет минути са се изсипали десетки литри дъжд, които са предизвикали паника сред местните жители заради спомена от наводнението преди няколко години. Тогава водата е била колкото човешки ръст и по чудо не е имало жертви, а само материални щети.

Най-критичният участък е районът около сухото дере, което минава през селото. Там се стича водата от няколко съседни села, които се намират по-високо от Юделник, а заради пороя е било довлечено значително количество земна маса от нивите и горите. На практика дерето се е превърнало в река, която е преляла към къщите. За да се разчисти мястото от натрупаните наноси, от земеделската кооперация изпратиха багер, който да проправи път на водата. Почти през цялата нощ в критичните участъци дежури кметицата на селото Мелекбер Ризова заедно с общинския кмет на Сливо поле Георги Големански.

Първоначалните притеснения, че мостът, който минава над дерето и свързва двата края на селото, се е скъсал, се оказаха неоснователни. Въпреки това и хората, и кметицата са категорични, че трябва час по-скоро да се реализира проектът за разширяване на дерето, за да може при нужда то да поема повече вода. Проектът на практика е одобрен, но вървят обжалвания на обществени поръчки. Предвижда се да се изгради и още един мост, който да бъде като преграда за водните стихии.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари