Жилищен блок в Русе ще съди ВиК

1
Жилищен блок в Русе ще съди ВиК заради авария
Жилищен блок в Русе ще съди ВиК заради авария Видео: БГНЕС

Жилищен блок в Русе ще съди ВиК заради авария на водопровод и нанесените щети.

Хората от бл."Баба Тонка" са притеснени за имотите си, след като стените на апартаментите им се нацепиха, а между два от входовете се появи огромна цепнатина.

Водопроводът е бил скъсан след ремонт на улицата. Близо 12 часа водата е наводнявала мазите на блока, въпреки че цяла нощ аварийните екипи на ВиК са отводнявали помещенията. Хората разказват, че след работата на екипите е останал още половин метър вода, която постепенно се е утаила в основите на блока. В резултат се е получило усукване на сградата, напукани са стените на апартаментите, мазите, гаражите. Таванските стаи на два от входовете буквално са се отделили една от друга.

Живущите са изпратили жалба до кмета Пламен Стоилов, който е назначил комисия с участието на различни специалисти. Констатирани са били действително деформации, които, ако не се отстранят по някакъв начин, ще доведат до продължаващо напукване на блока и потъването му. От общината нямат законово право да обследват сградата, тъй като тя не е общинска, а от ВиК са категорични, че проблемите са много отдавна и се дължат на компрометирани тротоарни плочи и липса на отводнителни тръби, поради което водата отива директно в основите на блока.

Вариантът е да се използват възможностите на Националната програма за енергийна ефективност, в която блокът е включен. Чрез програмата той може да бъде техническо обследван и да се укрепи с основен ремонт по програмата за саниране.

Въпреки това хората не са доволни и са решени да си търсят правата в съда, като ще подадат колективен иск срещу ВиК за нанесените щети.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари