„Женска“ стачка спира влакове в Испания

0
Феминистки организации  призоваха дамите да харчат пари и да зарежат къщната работа за празника
Феминистки организации призоваха дамите да харчат пари и да зарежат къщната работа за празника Снимка: bbc

Стотици влакове са отменени днес в Испания заради стачка, целяща да обърне внимание върху неравенство между половете, в Международния ден на жената, съобщи Би Би Си, цитирани от БНР. 

Няма да се движат 300 влака, обяви транспортното министерство. Става дума за високоскоростните влакове и тези, които обслужват регионални и далечни маршрути. 

Но 24-часовата стачка, която организират 10 профсъюза, предизвика множество дебати. 

Управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой заяви, че протестът е „на феминисткия елит, а не за реалните всекидневни проблеми на жените“. 

Феминистки организации освен това призоваха дамите да харчат пари и да зарежат къщната работа за празника. 

Освен стачката, свикана от 10-ина по-малки профсъюза, два влиятелни синдиката призоваха членовете си да спрат работа да два часа днес. 

Очакват се проблеми и в метрото на Мадрид. 

Актрисата и модел Пенелопе Крус отмени публичните си прояви, за да се включи в стачката. Тя съобщи, че нейният съпруг и актьор Хавиер Бардем ще се грижи за децата на Международния ден на жената. 

Две от петте жени на министерски постове в консервативното правителство обявиха, че ще се присъединят към акциите с протест, при който ще изпълняват само задълженията, предписани от правилата. 

Анкета сред 1500 души, цитирана от в. „Паис“, показа, че 82% подкрепят стачката, а 76% са на мнение, че животът на жените в Испания е по-труден от този на мъжете. 

По данни на Евростат, заплащането на мъжете през 2016 г. в страната е било с 16,2% по-високо от това на жените, като разликата е 13% за публичния сектор и 19% за частния.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари