Жена почина докато чака доплащане на лечение

0
Пациентката е починала три дни преди рождения си ден
Пациентката е починала три дни преди рождения си ден

Жена почина докато чака да се реши казусът й с доплащане на животоспасяващо лечение, което близките й не могат да си позволят.

За това алармираха пациентски организации "Заедно с теб", сезирани от дъщерята на починалата жена. Според новите правила за медицинските изделия Здравната каса плаща изцяло някои от тях.

Майката на Радост Теохарова е имала нужда от транскатетърно протезиране поради аортна стеноза с усложнения. Жената била диагностицирана през февруари и била насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябва да доплати 10 000 лева.

Докато чака да се намери решение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, пациентката починала – на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Пациентските организации обявиха смъртта на жената за "втори вот на недоверие към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева" заради доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог.

Това е вторият подобен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена почина докато чакаше да се намерят средства за смяна на аортна клапа. Тогава от болница "Света Екатерина" съобщиха, че причината за смъртта не е доплащането на импланта, а тежкото състояние на жената.

След втория смъртен случай пациентските организации обвиняват зам.-министър Начева в бягане от отговорност за доплащането на медицински изделия, създаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за протести.

"Очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение", обявиха от пациентските организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари