Жена не е излизала от дома си 20 дни

0
Светла Николова е инвалид и за нея е невъзможно да се придвижва в непочистените от сняг пешеходни зони
Светла Николова е инвалид и за нея е невъзможно да се придвижва в непочистените от сняг пешеходни зони Видео: БНТ 2

Тротоарите в София през зимата са напълно непроходими за хора с двигателни проблеми.

Причина за това е, че повечето пешеходни зони са непочистени и това ги прави недостъпни за хора с увреждания. Жена от София от 20 дни не е излизала от дома си заради непочистените от снега улици, съобщава БНТ 2.

Това е Светла Николова. Катастрофира през 64-та година, когато е едва на 31 години, я оставя инвалид за цял живот. Макар и да се придвижва с патерици, Светла изпитва затруднения дори когато се движи по равна настилка, а настъпи ли зима се превръща в заложник на собствения си дом.

Светла Николова: „Аз се придвижвам трудно, с бастун съм. Виждате моите съседи са достатъчно добри и изчистиха площадката пред блока, но отстрани на блока, пътеката, която отива към пазара и към магазините никой не чисти, защото то е обществена собственост.“

Светла не е излизала от къщи от 24 декември. Страхува се, защото вече два пъти е падала заради непочистените от снега тротоари и е чупила крака си. Този зимен капан, обаче й пречи да върши дори най-простите си битови задължения.

Светла Николова: „Не мога да отида до кофата за боклук, защото между колите, които са паркирали, са натрупали преспи и това явно ме затруднява много.“

Въпреки притесненията Светла се осмели да прекрачи прага на дома за първи път от Бъдни вечер заедно с нас. Води ни до спирката на пазара в Младост, която дори за хора, без проблеми с двигателната система се оказва недостъпна. Тя обаче е благодарна, че все пак не е на инвалиден стол и макар и с помощ има как да излезе навън.

Светла Николова: „С количка не може да се излезе в никакъв случай. Колелата им не са пригодени за такива условия, да не говорим, че пътечките са много тесни.“

На въпроса дали някога тя или нейни познати в подобна ситуация са сигнализирани контролните органи, Светла просто се усмихва и споделя, че въпреки многото оплаквания, всяка зима ситуацията се повтаря. Свързахме се и с Инспектората в София, който отговаря за контрола върху фирмите, наети да почистват. Оказва се, че на пазара в „Младост“, където Светла живее, има издадени едва пет глоби на търговци за непочистени от сняг места.

Ще има ли санкции обаче за фирмите, наети да почистят тротоарите, които не са ничия собственост, засега от Инспектората не могат да коментират. Единственото, което заявиха е, че всекидневно правят проверки. А на Светла и хората с физически увреждания им остава единствено да се надяват зимата да бъде по-мека и с по-малко сняг, за да не стават заложници на собствените си домове.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари